Reply To: zanimivi linki

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast zanimivi linki Reply To: zanimivi linki

#16853
Irena
Član

Naomi Klein v svoji knjigi in dokumentarnem filmu predstavi doktrino šoka, teorijo, ki jo je izoblikovala na podlagi preiskovanja zgodovine po drugi svetovni vojni. V svoji teoriji predstavi pomembnost šoka za temeljite družbene spremembe. Nepomembno je, ali je ta šok vojna, naravna nesreča ali gospodarska kriza; pomembno je, da človeka spravi v otopel položaj, v katerem je preobremenjen s skrbjo za svoje preživetje, da bi lahko razmišljal ali nasprotoval kakršnimkoli državnim reformam.

V doktrino šoka je prepleteno vključen ameriški ekonomist Milton Friedman. S svojo idejo o prostem trgu in politiko nevmešavanja države v trg je zaznamoval današnjo družbo. Čikaški fantje na čelu s Friedmanom so zlorabljali šoke za širjenje svoje ideje po svetu. Denacionalizirali so državno lastnino. Delavce so oskubili socialnega varstva. Človeka so prepustili rokam trga. Trg bo uredil vse, potreb po regulaciji ni, so dopovedovali ljudem. Njihova politika je omogočila večanje razlik med bogatimi in revnimi. Bogatile so se velike korporacije. Pravice, za katere so se delavci borili stoletja, so bile v trenutku šoka z novo ekonomsko in monetarno politiko ukinjene.

Čikaški fantje so s svojo idejo začeli eksperimentirati v Čilu. Njihovi poskusi so bili neuspešni. Nadaljevali so s širjenjem ideje v ZDA in Veliko Britanijo. Vladi Reagana in Thatcherjeve sta se soočili z množičnimi protesti, neodobravanjem in pljuvanjem. Nove možnosti za čikaške fante so se odprle po padcu Berlinskega zidu, ko je množica komunističnih držav željnih kapitalizma padla v njihove roke. Zakaj so voditelji držav uvedli te ukrepe, ko pa je bilo vidno, da jih družba ne odobrava?

Kapitalizem in njegova ideologija liberalizem sta zaobjela ves svet. Ali ne vidimo podobnih procesov danes v Sloveniji? Po šoku finančno-gospodarske krize se postopoma osvobajamo regulacij trga in vedno več elementov življenja prepuščamo nevidnima rokama ponudbe in povpraševanja. Ljudje imajo s takšnimi ukrepi slabe izkušnje, zakaj bi ti morali doleteti tudi nas?

http://www.youtube.com/watch?v=7iW1SHPgUAQ

Lepo je če deliš