Reply To: zanimivi linki

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast zanimivi linki Reply To: zanimivi linki

#2713
tadej pretner
Moderator

klemen11 wrote:

Katera pa je ta prva – groba raven?

Imam izkušnjo iz delavnice spiritualne alkemije, ko smo uporabljali simbole kot elemente transformacije. Tako kot so včasih alkimisti surovim kovinam dodajali majhno količino ‘kamna modrosti’ in je ta količina pretvorila surovo kovino v zlato, smo na delavnici negativnim, neželenim izkušnjam dodajali nov element – simbol, ki je tako izkušnjo preoblikoval v pozitivno. Seveda tak simbol deluje samo v primeru, če ima za človeka nek pozitiven pomen, sicer pa ne…

Zagrebčan Drago Plečko, mimogrede tudi avtor ene knjige o jogi iz konca sedemdesetih let, ima instrument za merjenje pretoka energije po meridianih. V zvezi z arhetipskim simbolom šestkrake zvezde – dva prepletena trikotnika, ki simbolizirata spoj duhovnega in materialnega, je naredil zanimiv poskus z mojstrom borilnih veščin Mirkom Filipovičem (Pride). Izmeril je pretok energije v njegovih meridianih in ta je bil seveda odličen, saj je tip fizično in v glavi super pripavljen. Potem mu je, ne da bi Filipović videl kaj, na prsi položil omenjeni simbol – pretok energije v Filipovićevih meridianih se je znatno okrepil. To Plečko smatra kot dokaz, da arhetipski simboli delujejo na grobi ravni na vsakogar (ponavljam, da Filipović ni videl, kaj mu je Plećko položil na prsi).

– Na finejših ravneh je moč simbola odvisna od našega odnosa do njega oziroma do globine interpretacije. Če vzamemo za primer križ, je za nekoga lahko:
– mučilno orodje
– lahko ga interpretira ezoterično – po navpični osi “kakor zgoraj, tako spodaj”, po vodoravni pa “vzrok – posledica”
– ena od krščanskih interpretacij je, da spodnji del križa simbolizira trdnost vere, ki sega do neba (zgornnji del) in zaobjema vse ljudi (oba kraka)
– itd., itd…

Lepo je če deliš