Reply To: Vrtenje čaker

#3447
tadej pretner
Moderator

zepo wrote:

Nekaj tule ne razumem…omenjaš ido, pingalo in šušumno…kar je recimo po tantri…vendar tam izhajajo vsi trije natanko iz muladhare – korenske čakre (telo prestredka) in ne iz trtice. V trtici se v tem konceptu nahaja koren svadhistane, torej spolne čakre.
Iz trtice izhajajo šušumna, ida in pingala tega
vira pa ne poznam, je pa to mnenje zelo razširjeno
sem zgoraj opisal dve različni opredelitvi, ki temu ne
ustrezajo
.

Različni sistemi korene nekaterih čaker vmeščajo na različna mesta (ekstremen primer je en zahodnjaški pristop, pa se žal ne bom spomnil avtorja, ki obravnava celo le pet glavnih čaker). Sporno pa je v glavnem to, kje je koren prve, kje druge in včasih sedme čakre. Drugo naj bi bilo vse jasno. Kako so avtorji to ugotavljali – v meditacijah, z opazovanjem sebe …, opazili pa so različno. Kako si lahko potem pomagamo mi, ki nimamo takšne sposobnosti notranjega samoopazovanja, kot kakšen jogi? Z logiko, uglasitvijo z znanimi podatki in intuicijo. Poznam teoretične osnove, ki jih omenjaš, a če se gremo klele neko šolo, ne moreš folku nakladat o različnih konceptih, ampak se je treba prijeti tistega, v katerega verjameš.
Zagovarjam torej koncept, v katerem je koren prve čakre v trtici (vrtinec pa gre ven med nogami), druge v višini prvega ledvenega vretenca, v zadnjem vretencu pride do Ssrečanja ide, pingale in šušumne – tu je sedež šeste čakre, sedež sedme pa je nekoliko nad šesto. Zakaj torej ta koncept zagovarjam:
– Tako mi pravi simbolika: V prejšnjem postu sem ti napisal simbolično povezavo med barvno lestvico prvih šestih čaker in vidnim svetom, ki ga zaznavamo. Ta barvna lestvica (prvih šest čaker) je v coni hrbtenice, izven te cone pa je ultra področje, presežno področje – področje sedme čakre. Tega ne boš našel v nobeni knjigi – priletelo mi je iz praznine.
– Kaj te pogosto boli, kadar je blokirana druga čakra? Križ. Tudi po tej plati je bolj logično, da je sedež druge čakre v coni križa, ne v trtici.
-Najbolj znana vaja za aktivacijo šušumne (tista, z zlatim trikotnikom) obravnava šušumno z začetkom v trtici – na tem mestu narediš startno vizualizacijo zlatega trikotnika.

Bi rekel, da nekateri sistemi enačijo sedež prve čakre s točko tong – točko, ki povezuje vodilni in funkcionalni kanal (iz taoizma). Vrtinec prve čakre točko tong itak prekrije, ampak evo ti še enga mojga filinga, ki ga je izbacila praznina. Poleg ultra spektra, omenjenega v prejšnjem postu, imamo pri svetlobi na drugi strani meje vidnega polja infra del. Oba sta torej izven vidnega spektra, oziroma – če vzamemo analogijo iz cone hrbtenice in primerjamo področja prvih šestih čaker – z zaznavo v pogojenem svetu. Za ultra sva rekla, da je presežen del, cona sedme čakre, infra del pa je po tej analogiji cona vstopa v našo podzavest. In men se bliska, da se nahaja ključ, ki najhitreje odpira vrata podzavesti v coni vodilnega kanala med točko tong in trtico.

zepo wrote:

V glavnem, sam sem prepričan, da so zadnji aspekti povezni z potencialom , prednji pa z realizacijo psihofizičnih komponent posamezne čakre. Tako je pač moje mnenja, če izhajam malce iz teorije in nekaj več iz prakse. Nisem mnenja, da naj bi dobesedno bili zadnji aspsekti nosilci volje in prednji čustev. To je pač moje mnenje.

Resnični potenciali se nahajajo v samih korenih čaker. Kot sem rekel, pa je kvaliteta zadnjih vrtincev odvisna od obvladovanja psiholoških področij posamezne čakre in pretokom do vsake sosednje. Ko si pretočen, imaš voljo do lajfa.

zepo wrote:

Ker čakre, ki izhajajo na zadnji del telesa čez tkivo praktično ne prehajajo, kako si pa prišel do tega?

Na sprednjo stran se čakre prebijajo skozi ves prednji del telesa, z organi vred, na zadnjem so pa takoj zunaj.

Lepo je če deliš