Reply To: Vpliv glasbe na rast marjetic

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori Vpliv glasbe na rast marjetic Reply To: Vpliv glasbe na rast marjetic

#16985
strelka
Participant

Smile

Glasba usmerja pripravljenost za učenje

Kadar se učimo novih vsebin, je priporočljivo poslušanje glasbe, ki nas sprošča, ohranja budne in zbrane. Ljudje se običajno nezavedno prilagajamo ritmom, ki jih doživljamo v svojem okolju. Ali ste se že kdaj zalotili, da nevede premikate nogo ali roko v ritmu glasbe, ki jo slišite v ozadju? Ti premiki so lahko tudi zelo majhni in skoraj nezaznavni. Glasba, ki jo doživljamo, se v obliki zvočnih valov širi po zraku. To je fizično valovanje zraka, ki ga lahko čutimo s celim telesom.

Glasba je tako pomembna za učno okolje zato, ker se v resnici ujema in vpliva na človekovo fiziološko stanje. Proces vnosa novih učnih vsebin je najuspešnejši, kadar smo tako rekoč zatopljeni v vsebine, ki se jih učimo. Če človek pri tem ni sproščen, kar pomeni da njegove mišice niso sproščene, se ga lahko kaj kmalu poloti utrujenost. Dr. Georgi Lozanov je iskal način, kako bi poglobljeno umsko delo združil s sproščenim telesom. Po intenzivnih poskusih s študenti je ugotovil, da je ključ do uspeha glasba. Ob sproščenosti, ki jo ustvarja primerna glasba, ostanemo miselno živahni in se zlahka zatopimo v učno vsebino.

Lozanov je ugotovil, da je za to najbolj primerna baročna glasba, kakršna je Bachova, Handelova, Telemannova, Corellijeva in Vivaldijeva. To je glasba ki je nastala v letih med 1600 in 1750. V tej glasbi so specifični takti in vzorci, ki samodejno usklajujejo človekove možgane in telo, saj temelji na ritmu podobnem kot je ritem bitja človeškega srca. Zanimivo je, da takšna glasba ne vpliva le na ljudi. Poskusi so pokazali, da so rastline, ko so jim predvajali baročno glasbo, poganjale bujno listje in delale velike korenine ter se k viru glasbe celo obračale, kot da bi se obračale k soncu.

Pri dejavnostih, ki zahtevajo dejavnost leve možganske polovice, kakršno je na primer učenje iz novega gradiva, glasba predrami intuitivno, ustvarjalno desno možgansko polovico. Tako s svojo dejavnostjo tudi ta dopolnjuje celoten proces. Med delom in učenjem poslušajte baročno glasbo in ugotovite, kako to vpliva na vašo zbranost in uspešnost. V svoje delovno in učno okolje vključite glasbeni stolp, stereo-kasetofon, ali osebni računalnik z zvočniki ki omogoča predvajanje glasbe.

Thumbs Up

strelka2012-10-16 17:16:57

Lepo je če deliš