Reply To: vlaganje tega in onega

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana vlaganje tega in onega Reply To: vlaganje tega in onega

#15582
glas
Participant

tadej pretner wrote:

Mam par vprašanj, če bo kdo vedel …

V kratkem bo zrel ringlo, ki
ga bom imel veliko, zato ga bom vložil (kompot). Zanima me, ali ga lahko
naredim s stevijo. Ima stevija prav tako vlogo konzervansa, kot
sladkor?

Baje da se da s stevijo, samo izkušenj pa še nobenih..

ANKA wrote: Mene pa bi zanimalo kaj bi lahko uporabla namesto tega želirnega sladkorja, ker je sama kemij za delanje marmelade, bi šlo zamo z sladkorjem? la je kaka bio zadeva za to…
glede vlaganja zelenjave, jaz bom letos to prvič smam počela, zato nem preveč pametna, imam pa recepr 3dcl kisa 1 liter vode, 3 žlice sladkorja 2 žlici soli…to je za kumare recept in pa 1 žlička semen za vložene kumare…drugo nevem,,to pol daš v pečico…Glede slanice pa bi tudi mene zanimalo…

Ja midva s punco sva lani prvič marmelado delala, in sicer figovo..
V bistvu sma cel kup receptov posurfala iz neta, da bi dobila predstavo koliko česa se doda figam..
Ampak na koncu sma dala skoraj manj kot pol sladkorja, od minimalne predpisane doze, ker toliko sladkorja pač nisma želela notri! Delala sva z navadnim rjavim sladkorjem seveda, ne z želirnim – pa saj to je isto po moje, sladkor je sladkor, je sam po sebi konzervans, želirni se daje po moje zato v marmelade, da bolj zasluzi in naredi marmelado bolj tako lepljivo..
Dodati bi se morala tudi cintronka, ki je kot glavni konzervans, samo je tudi nisva dala (ker je to nek strup.. Dead), sva dala le limonin sok, vbistvu sva kar cele bio limone noter narezala na majhne koščke, skupaj z lupino, pa še orehe sva dodala, tako malo po navdihu..
No napovedi so bile, da nama nebo obstala, ker sva dala občutno premalo sladkorja, nič citronke itd, pa še kuhala je nisva tako dolgo, da bi vso vodo izparela, pa fig nisma čist v nulo spasirala, so bili kar fajni koščki,..
No marmelada je začuda ostala vso zimo, pomlad, do poletja skoraj, ko sva pač pojedla zadnjo dozo.. Smile
Sicer sem skozi imel nek strah, da se bo pokvarilo (ker so naju tako napsihirali na začetku..) pa se ni noben kozarec pokvaril, tudi če je bil odprt enčas po odprtju preden se je pojedel..

Marmelada je bila bolj za ljudi, ki so nagnjeni k naravni prehrani, ni bila sladka, fige niso bile tako zlepljene skupaj kot pri kupljeni, ni pa bila glih tekoča in celi kosi fig, limone in malo orehov..
Lahko bi jo jedel z žlico tudi, skoraj kot kompot Smile, ker je bila tako dobra in ne presladka..

Toliko o najini izkušnji, samo garancij pa ne dajem, da je to zdaj tako treba pa da je ziher.. Tongue

Lepo je če deliš

“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”