Reply To: trebušni možgani

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina trebušni možgani Reply To: trebušni možgani

#3526
tadej pretner
Moderator

Jasna wrote:
Pred kratkim sem prebrala knjigo Pot do srca od Milene Plut-Podvršič in not sem med drugim tudi našla povezave živčnega sistema s čakrami. Ni to ravno študija, je pa podatek. Na hitro: korenska čakra oskrbuje križnični pletež, spolna čakra oskrbuje ledveni pletež, 3. čakra oskrbuje plexus solarius ali sončni pletež, srčna čakra oskrbuje srčni pletež, grlena čakra oskrbuje cervikalni pleksus, čelna čakra oskrbuje malo možgane in karotidni pletež, kronska čakra oskrbuje možgane in živčni sistem.
pletež = plexus (latinsko, angleščina uporablja isti izraz)
pa debata je bla o sekralnem pleksusu – verjetno tiskarska napaka – pravilno je sakralni pleksus (plexus sacralis; os sacrum je latinsko kost križnica, od tod tudi ime pleteža)
da ne bom morila kaj kateri pletež oživčuje, se bom vzdržala tipkanja. bom pa raje napisala nekaj stvari o plexusih kot so me učili na faksu. Poenostavljeno, iz hrbtenjače izhaja 31 parov hrbtenjačnih (spinalnih) živcev, nekateri od njih tvorijo preplete, t.i. pleteže (za lažjo predstavo, ala vozel al pa neka mreža). Npr. 5 parov ledvenih živcev tvori ledveni pletež. Hrbtenjačni živci spadajo pod periferni živčni sistem, ki je sestavljen iz živčnih vlaken (več živčnih vlaken tvori živec).

Ja, ni sporno, da lokacije posameznih čaker klapajo z nekaterimi pleksusi – glede lokacij so sam finese. Kolikor vem, je prvi pleksus dejansko v coni trtice, ne križnice, za srčnega, ki ga omenjaš, pa sploh nisem vedel. Pa to niti ni tako pomembno. Torej tisto, glede česa me najbolj firbec matra je:
– razlika med sestavo tistega živčevja, za katerega pravimo, da ima vlogo možganov in ostalega
– kam točno iz pleksusov gredo živčni končiči – ko je to jasno, je jih lahko primerjamo s področji, ki jih “pokrivajo” čakre.

Sicer pa – hvala za kamenček k mozaikuWink

Lepo je če deliš