Reply To: Transplantacije

#2211
Vesna
Član

strelka wrote: Nisem vsega natančno brala …govrite pa o transplentaciji.
Jaz pač gledam čist iz drugega zornega kota…. zakaj ne bi nekdo drug porabil nekaj in mu bo služilo ..če sama ne rabim več oz. ker sem umrla ne rabim….torej moji organi so na voljo vsem….in bi se mi prav fino zdelo …če bi komu rešila življenje…

.

Tudi sama sem verjela, da organe darujemo po smrti. O tem, kako poteka odvzem organov, nisem zasledila nikjer drugje kot v knjigi Rdeča zanka, kjer avtorica opisuje izkušnje ob sinovi prometni nesreči.

Ko človek globlje premisli, je res, da mrtvi organi nikomur več ne koristijo. Torej morajo organi za presaditev ostati živi. Čim so organi živi, je jasno, da njihov lastnik ne more biti mrtev! V ta namen so si trasplantatorji izmislili famozno možgansko smrt in ji v 80-ih letih spremenili definicijo. O tem piše tudi v članku, ki ga je Mojca podala zgoraj.

Medicini se gre, da umakne simptome. Temu reče zdravljenje. Tu in tam se še najde kdo od zdravnikov, ki od bolnikov zahtevajo spremembo navad. V glavnem pa gre vse po tekočem traku, od katerega nihče nič nima. Da bi od bolnega človeka kdo zahteval spremembo čustvovanja, razmišljanja, prehranskega režima, gibanja, razumevanja življenja…. to se pa še ni zgodilo. Bolnim se ni treba spreminjat. Zanje se morajo spremenit mladi zdravi ljudje, ki se poškodujejo v prometnih nesrečah. Samo, če se poškodujejo! Ker če v prometni umrejo, jo itak dobro odnesejo. Njihovih organov nihče več ne rabi. To je to.

Ljudje bi morali biti zelo dobro poučeni o stvari, šele potem bi se lahko odločili za ali proti darovanju. Ne pa, da hočejo podturiti zakonske spremembe brez sleherne obveščenosti, kako v resnici poteka “darovanje”. Ne samo, da je etično sporno, ampak gremo v navadno kavbojsko ureditev, kar mi sploh ni všeč.

Lepo je če deliš