Reply To: Transplantacije

#2208
Irena
Član

Vesna wrote: A kdo ve, kakšne spremembe se pripravljajo v zakonu o transplantaciji?

Mimogrede mi je prišlo na uho, da naj bi vsi postali potencialni darovalci organov. Če nisi za to, da postaneš neprostovoljni darovalec, bi podal izjavo pri lečečem zdravniku.

Če je to res, živimo v kavbojski ureditvi. Narobe svet.

Iz 1. roke: RES JE!

Pripravljavljalcem zakona je tole samo sprememba smeri razmišljanja oz. potrditev smeri, ki jo je ubrala družba Ouch

Kaj zato, če sedaj tudi javno človeško telo postaja “produkt”- saj sodobni način življenja že itak je naravnan na to!

In če hočeš izraziti pomislek (jaz sem ga), sem dobila “svojo porcijo” : mi starejši itak nismo primerni dajalci, saj nam EMŠO v kri in kosti nalaga toliko vsega – torej ne rabim o tem sploh razmišljat, kaj šele se “izjasnit v kaki svoji volji”. Primerni so MLADI – njim pa je (hvala Bogu pravijo umneži) misel na smrt tako oddaljena, da razen redkih prav nihče ne bo ugotavljal mnenja v zvezi s tem, kaj šele ga dokumentiral. Torej POPOLNA ZELENA LUČ za transplantacije in medicinsko znanost in rokodelstvo. In ah ja – predlog zakona velja le za polnoletne osebe – torej so otroci zaščiteni, zdravstvo pa tudi!

Na enem koncu v novem zakoniku pravno uredijo, da je vsak poseg v telo, za katerega ni privolitve, kaznivo dejanje,-in celo določijo po temle vrstnem redu osebe, ki odločajo za bolnika, ko le-ta ni sposoben in ni določil drugače:

1.zakonec, izvenzak. partner

2.otroci

3.starši

4.bratje in sestre

5.stari starši

6.vnuki

7.zdravnik.

In istočasno, ko so PONOSNI na te novosti v našem prostoru, ko ima vsak svojega zakonitega zastopnika oz. zdravstvenega pooblaščenca, da se SPOŠTOVANJE AVTONOMIJE BOLNIKA v praksi realizira, v isti sapi za vogalom to novo zakonodajo zminirajo – v primeru težke nesreče, poškodbe, ob oceni primernosti kakšnega tvojega “šraufa”, ti ga lahko tebi nič meni nič vzamejo, saj TLELELE pa te lahko zastopa le DOKUMENT.

Še za lažje teme od smrti je težko se odpraviti po štempiljke… Ker se to meni že ne bo zgodilo… Res so pripravljalci zakona stavili na Trojanskega konja!!!

Irena
Lepo je če deliš