Reply To: Talna obloga VINIL – vpliv na zdravje?

Forum Duhovnost Forumi Radiestezija Talna obloga VINIL – vpliv na zdravje? Reply To: Talna obloga VINIL – vpliv na zdravje?

#28553
tadej pretner
Moderator

Janez wrote: Lepo pozdravljeni!

Prosil bi vas za pomoč pri izbiri talnih oblog za hišo.
Ko je bil Tadej (pred približno tremi leti) pri naju na parceli, ko smo iskali primerno mesto, kjer bo stala hiša, je pogovor nanesel tudi na zdravju škodljive snovi, ki jih lahko damo v hišo. Omenil je, da za talno oblogo ne priporoča laminata, ker naj se ne bi dobro počutil v prostorih, ki imajo po tleh omenjeno talno oblogo.
Kako pa je s čedalje bolj priljubljenim vinilom?
Bral sem, da naj bi vinilne talne obloge vsebovale mehčala (ftalate), ki potem doživljensko sevajo v prostor neke nevarne snovi in so tako na dolgi rok zdravju škodljiva. Na internetu nisem našel nekih konkretnih dokazov, da to drži, niti po trgovinah, kjer to prodajajo ne znajo točno povedati, da temu ni tako.
Tadej…ali tudi vinil slabo vpliva na tvoje počutje? Ali ima kdorkoli drug kakšne izkušnje s tem?
Že vnaprej vsem hvala za pomoč!

Iz vinila naredijo na oko res fantastične imitacie. Ravno včeraj sem sedel na eni terasi, kjer je na oko res težko ugotoviti, da je na tleh vinil in ne lesene plošče. Tudi nobenega slabega občutka nisem imel, res pa je, da obstaja določena razlika med občutkom, ki ga na nekih tleh dobiš zunaj ali notri. Še nikoli namreč nisem bil v nobenem prostoru, kjer bi bil po tleh vinil – vsaj da bi vedel ne.

Tako lahko postrežem le z enim splošnim podatkom iz skripte Vplivi neionizirnih elektromagnetnih sevanj na biološke sisteme (Miklavčič-Gajšek), ki se nanaša na PVC talne obloge. Avtorja pravita, da pri PVC talnih oblogah kak meter od tal namerimo električno polje okoli 200 V/m (običajno je 90 – 120 V/m). Trajna izpostavljenost povečanem E polju pa povzroči padec lipidov v celicah in s tem slabšo odpornost celic na splošne zunanje dražljaje, bakterije …

Lepo je če deliš