Reply To: SVETA JEZA :)

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast SVETA JEZA :) Reply To: SVETA JEZA :)

#25612
strelka
Participant

Kako pa naj upravljamo s čustvom jeze, ki je pravzaprav nekakšen ventil za naše stiske, ki nam včasih pove, da smo ogroženi in ki nas lahko požene v boj?

Poskusimo kakšno od spodaj naštetih metod, morebiti pa vam s tem olajšam kakšno situacijo, v kateri boste jezni.

Za zmanjševanje pritiska jeze se lahko poslužite humorja oziroma vizualizacije. Če ste jezni na nekoga in bi ga v mislih zmerjali na primer z besedo »govedo«, si vzemite sekundo in vizualizirajte kravo ali bika namesto človeka, na katerega ste jezni. Prepričana sem, da bo jeza izpuhtela in se spremenila v navihan nasmeh.

Preden znorite, se poskusite dejansko umiriti, globoko zadihajte, dajte si čas, v katerem skušajte dojeti ali se res splača razjeziti na polno. Verjetno s tem ne boste nič rešili, torej se umirite, mislite bolj racionalno in se fokusirajte na reševanje in soočanje s problemom, kot samo, da bi zgolj tulili. Težava bi pač še kar ostala.

Jezo lahko uspešno zmanjšamo tudi s tem, da se odpravimo v naravo, lahko v gozd in tam tulimo na kako drevo daleč noter v gozdu. Naj vas ne briga, kaj si kakšen mimoidoči gobar misli, bolj pomembno je vaše zdravje.

Lahko pa se odpravite športat ali boksat v vrečo, lahko pa zgolj v vzglavnik.

Torej ponovimo: ozavestimo jezo, poiščimo vzroke, ko bomo umirjeni in bomo lahko razmišljali z mirnim in zbranim umom. Posledično lahko ugotovimo zakaj občutimo jezo in delujemo zavestno tako, da jo razrešimo ali manifestiramo na bolj primeren in zdrav način.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

**************************************
Jz sem v svojih časih ..pač ful dala muzko na glas razbijaškoTongue …to je bil moj ventil …Big smile
Sem pač tip ki ima v uporabi ekonom lonc …
Lepo je če deliš