Reply To: sociopatija

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast sociopatija Reply To: sociopatija

#27577
ozelot
Participant

Ceres wrote:

Ljudje s slabo vestjo so lahko družbeno nevarni.

Oz, mogoče si malo drugače predstavljava, kaj pojem slaba vest pomeni, ampak jaz mislim, da so bolj nevarni tisti, ki slabe vesti nimajo. Zame je slaba vest nekaj, kar se oglasi, ko (ali preden) narediš nekaj, kar se ne sklada s tvojimi etičnimi vrednotami. Pri čemer razumem etiko kot nekaj iz tebe, globokega, nesprejemljivega od družbe do družbe, moralo pa kot družbeno pravilo, ki se pač od družbe do družbe spreminja (morala v Iranu je npr. čisto drugačna kot morala v Sloveniji, etika pa precej podobna).

Že sama si ugotovila da so razlike med regijami, kulturami, naj dodam še dobami, posamezniki, družinami,..

Predstavljaj si dva človeka ki se srečata na javnem WC pred umivalnikom. Eden od njiju je osveščen glede onesnaževanja narave drugi ne. Prvega so skozi življenje učili, bodrili in kaznovali na to temo drugi je vse to preskočil. Prvi vzame tri brisačke papirja in se obriše z njimi po rokah, obrazu al kjerkoli že in raavno tako špara z vodo. Drugi potegne pol role brisačk, jih zmečka vrže mimo koša in še pusti vodo da teče. Če bi to naredil prvi bi glede na vzgojo sigurno imel slabo vest. Drugi pojma nima da je kršil neka etična načela in gre naprej po svetu. Prvi začne v mislih drugega obsojat. (mogoče si mislite da ne ampak že ko opaziš da se nekdo obnaša drugače kot ti že sodiš. Ko sodiš pomeni da se čutiš ločenega od tga človeka kar spet pomeni da trpiš za iluzijo ločenosti in boš hitro nabral ali ustvaril še en par takih kot si sam). Začel bo razmišljat o tem in bo startal celo kampanjo proti tovrstnemu obnašanju v smislu pripovedovanja drugim, vzgoje otrok doma in raznim debatah v družbi.. mogoče bo celo okrcal tipa ki meče brisačke po tleh.

Toda za kaj se pravzaprav gre. Gre se za to da prvi ne razume drugega kako lahko tako lahkotno živi brez kakršnekoli vesti. Misli si (nezavedno) če sem jest ujet v neke vzorce ki so mi jih sprogramirali drugi boš pa še ti. Če ne zlepa pa zgrda,..bomo pa zakon spremenili ali pa se bomo zbrali in te magari pretepli. V glavnem brisačke ne boš metal po tleh ker jih tudi jest ne smem.

Razumljivo?

Lepo je če deliš

Vedno znova vse po starem