Reply To: sladkor

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana sladkor Reply To: sladkor

#18548
strelka
Participant

v:* {behavior:url(#default#VML);}
o:* {behavior:url(#default#VML);}
w:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}

YACON –SUPERSLADILO

Kadar se želite posladkati in se hkrati izogniti negativnim posledicam
uživanja sladkorja, je Yacon oziroma sladilo iz yacona odlična
izbira. Potešilo bo vašo željo po sladkem brez kopičenja odvečnih kalorij,
hkrati pa bo ugodno vplivalo na prebavo in opravilo s škodljivimi prostimi radikali v telesu.

Yacon (Smallanthus sonchifolius) spada v družino sončnic.
Rastlina zraste do 2 metra
visoko. Ima značilne rumene cvetove in velike liste, ki jih domačini
uporabljajo v prehrani. Najbolj okusen del je njegova korenina. Z yaconom so se
prehranjevali že Inki. Španski zavojevalci se nad njim niso navdušili, saj je
njegova hranilna vrednost nizka. Popularnost izven meja Južne Amerike je znova
pridobil šele v današnjem času, čeprav so že leta 1930 začeli raziskovati
njegove koristi za zdravje. V svojem naravnem okolju, v Andih, raste yacon na
1000–2500 metrih, vendar ga je moč gojiti povsod, kjer raste njegov sorodnik –
sončnica. Gojite ga lahko na vrtu
tudi pri nas. Posadite ga istočasno kot paradižnik. Lepo raste v dobro
prezračeni rahli zemlji. Treba ga je redno zalivati s toplo vodo, enkrat na
mesec pa se ga nahrani z minerali. Yacon je sicer odličen tudi kot naravno
mineralno gnojilo.

Uživanje yacona

Gomolji
imajo rumeno, oranžno, rdeče ali rožnato meso sladkega okusa, ki nekoliko
spominja na kombinacijo jabolka in zelene. Izjemne hranilne lastnosti Yacona v
Južni Ameriki, od koder prihaja, poznajo že tisočletja. Ima malo kalorij in
veliko vlaknin. Vsebuje veliko inulina, sladkorja, ki ga človeško telo razgraja
zelo počasi. Zaradi tega je odličen v prehrani vseh, ki pazijo na težo. Inulin
pospešuje prebavo in pospešuje rast za prebavo pomembnih bakterij v telesu.
Istočasno pomaga uničevati telesu škodljive bakterije. Nedavne raziskave so
potrdile, da yacon vsebuje tudi veliko število antioksidantov. Listi vsebujejo
koristne kisline, po zaslugi katerih imajo tako kot korenina probiotične in
antioksidantne lastnosti. Je odličen, če ga uživamo svežega, poškropljenega z
nekaj kapljicami limoninega soka. V trgovinah se dobi čaj iz yaconovih listov,
ki je zelo primeren za sladkorne bolnike, saj znižuje raven sladkorja v krvi in
v obliki sirupov in praškov, ki so izvrstno nadomestilo za sladkor. Yaconov
čips, ki se dobi v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano, je zdrav, okusen nizkokalorični
prigrizek.

Yacon – zdravo naravno sladilo

Naravno sladilo iz yacona je izjemno zdrav nadomestek
običajnega sladkorja. Z uporabo se ne le izognemo škodljivemu delovanju navadnega
sladkorja, ampak tudi pripomoremo k boljšemu zdravju in počutju. V trgovinah je
sladilo na voljo v obliki prahu in sirupa. Uživanje sladila iz yacona je
priporočljivo pri dietah za sladkorne bolnike in v prehrani ljudi, ki imajo
težave s previsoko telesno težo. Fruktololigosahadiri, ki jih vsebuje, takoj po
zaužitju znatno znižajo raven sladkorja v krvi. Yacon je zelo hranljiv in je v
prehrani lahko zdrav nadomestek krompirja. V telesu kopiči mikroelemente, kot
je selen, ki ga včasih – po zaslugi njegovega antioksidantnega učinkovanja –
imenujejo tudi eliksir mladosti. Selen med drugim preprečuje srčni infarkt,
blagodejno deluje na živčni sistem in pomaga ohranjati jasnost uma v starosti.
Yacon vsebuje tudi železo, kalcij, natrij, kalij, karoten in magnezij, ter
vitamine A, B1, B2 in C. Uživanje sladila iz yacona je priporočljivo ne le pri
debelosti in zaprtju, ampak tudi če vas mučijo nespečnost, artritis,
visok krvni pritisk ali bolezni ledvic.

Vir: http://www.bodieko.si/

in še en link o sladilih.

http://www.semenska.org/sladila.html

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Navadna tabela”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

strelka2013-01-13 19:51:52

Lepo je če deliš