Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori [ PSI ]-(knjiga, ne kužki) Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

#8238
eros
Član

pozdravljena, janko in vesna,
janko … ne vem na kaj natančno ciljaš pri svojem vprašanju. če te zanima na splošno, zakaj ta knjiga, je moje razumevanje tega naključja precej črn scenarij, ki je opisan v 11. poglavju in žal sploh ni nestvaren. je pa res, da si ga je težko predstavljati, če vse življenje poznaš samo relativno stabilne razmere. z življenjem je pač tako kot z naravo – tudi reke vsako pomlad nekoliko narastejo in se poleti nekoliko spustijo kar opazujemo vse življenje. tako za nas postane visoka voda, ko se reka dvigne za kak meter in nizka voda, ko ob rečni strugi nekoliko štrlijo kamni in korenine ob bregovih. nikoli pa ne pomislimo na stoletne vode, ko se gladina reke dvigne za 20 m ali pa stoletne suše,ko je korito reke suho kot poper. čeprav lahko vse življenje opazujemo, da je visoko nad rečno strugo opaziti vse oblike vodne abrazije značilne za megalomansko strugo, nikoli ne pomislimo, da se lahko kaj takega zgodi tudi nam, in ko se dejansko zgodi smo nepripravljeni in presenečeni.
vesna, verjetno misliš na del ki je na črnih straneh?
ko živimo svoje življenje ga živimo s svojega osebnega zornega kota – torej mi in vsi ostali. ker drugega ne poznamo, si je težko predstavljati, da po smrti našega telesa ostane koncept (ego), ki je del ene in edine skupne celote. ta celota je ena a hkrati smo to mi vsi, skupaj s slehernim živim bitjem na zemlji. zgodba z menihom prikazuje prav to. živel je svoje življenje z osebnega zornega kota meniha, med erosovim obiskom tega psihološkega sveta, pa se zgodi, da ta menih umre. to se zgodi v trenutku, ko se pojavi črno ozadje. eros tega ne ugotovi takoj, saj izgine le slika, še vedno pa se z nekom pogovarja … ne dojame, da se pogovarja z Življenjem, ki je zdaj med vsemi drugimi tudi atanazij. da eros ne bi bil preveč zmeden Življenje uporabi prispodobo atanazija (ali njegov ego, če želiš) za nadaljevanje pogovora. pove mu, da tukaj ne moreta več nadaljevati, saj se je eros znašel v sebi nedojemljivem svetu, saj ga s svojimi tremi razumi niti ne more dojeti. to seveda ve tudi Življenje, ki se erosu prilagodi tako, da pogovor nadaljuje na ravni predstave osebnega lika, ki ga je eros poprej spoznal – atanazija. seveda, pa ta prispodoba atanazija zdaj razpolaga z znanjem in vedenjem Življenja. pogovor teče o šoli življenja vsakega posameznega lika v tej knjigi in sicer po obratnem vrstnem redu. to lahko bralec dojame šele pri drugem branju, saj na začetku zgodbe o atanaziju še ne pozna lane, predsednika vlade, athine, maleka in matije, ki sledijo tej zgodbi. vsak opis skozi oči teh likov je zapisan v poševni pisavi.
ko se pri koncu zgodbe pojavi belo ozadje, se je zgodilo ponovno rojstvo, kjer se je, nekoč atanazijev ego, zgodil povsem novim staršem. jok otroka in aaa in AAA so prve ugotovitve komaj ustvarjenih treh novih razumov, ki jih bo v svojem novem živjenju uporabljal ta, nekoč atanazijev ego. kdo je ta otrok je mogoče prepoznati po obnašanju čebel, ki je opisano na teh straneh in ponovljeno v drugem odstavku na strani 774.

eros2011-01-20 13:11:57

Lepo je če deliš