Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori [ PSI ]-(knjiga, ne kužki) Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

#8475
Nataša
Član

eros wrote: značaja ne moremo spremeniti, tudi če se vam zgodijo veliko bolj travmatične stvari v življenju kot se vam dogajajo. vse spremembe, ki jih čutite in opažate pri sebi so posledice sprememb v vaših svetovih in razvoja vaših razumov … nikakor pa ne gre za spremembe v razmerju med vašimi razumi. (pa tudi, če bi se to zgodilo, ste iz enakih razlogov kot sem jih opisal zgoraj lahko preperičani, da jih sami niti slučajno ne bi zaznali!)

Eros, a si že slišal za triune braine model (model trojnih možganov)? Ta model deli možgane na možgane primatov (povezane z neokorteksom), na možgane sesalcev (mali možgani, ki so v povezavi s srcem) in na možgane reptilov (to je del, kjer se hrbtenjača nasadi na možgane, in so v povezavi z drobovjem). Možgani primatov so zadolženi za presojanje, možgani sesalcev za povezovanje, možgani plazilcev pa za čutenje (tu se v glavnem nahajajo preživetveni nagoni in instinkti). Po moje je to isto kar ti govoriš, samo tega nisem povedala zato, pač pa zato, ker tehnika RPT (Reference Point Therapy) recimo uporablja ta trojni model možganov ravno za prestrukturiranje teh človeških umov. S posebno tehniko vprašanj vstopa globlje in globlje, dokler ne pride do najgloblje ravni instinktov, kjer terapevt stvari, ki so za človeka travmatične, očisti s pomočjo preprostega stanja bivanja (beingness). Sicer so travme ali blokade lahko v kateriholi od teh možganov, samo večina jih izhaja iz reptilnih možganov. Najbrž bi bil presenečen, ko bi videl, kako se spremeni razmerje razumov, ozdravijo se bolezni, človek postane drugačen.

Poleg tega nas je na tem forumu kar nekaj takšnih, ki se aktivno ukvarjamo s spreminjanjem samih sebe, zato morda nismo najbolj primerna populacija, v katero bi lahko zasadil seme nezmožnosti spreminjanja. Med drugim marsikdo med nami tukaj dela tudi na tem, da te razume preseže in vstopi in deluje iz čisto druge ravni zavesti, ki je skozi psihološke pristope pač nedosegljiva.

Nataša2011-01-29 14:32:30

Lepo je če deliš