Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori [ PSI ]-(knjiga, ne kužki) Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

#8577
eros
Član

avatar: prav. hvala za odprtje te teme in sodelovanje v diskusiji.
glede knjige … nikoli ne reči nikoli Wink …no, saj si napisal verjetno, kar je v jeziku instinkta “zagotovo bom še kako bral”Big smile … no, če si že prišel tako daleč vsekakor ne bo odveč, če si boš ogledal še razlage svetov, ki jih trenutno še pišem … počasi. mislim, da boš tam odkril še marsikaj zanimivega tudi zate. (predvsem v naslednji … 6.! … mislim, da bo to ena tistih razlag, na kateri se bo tudi lomilo največ kopij)
malo se moram pošaliti na tvoj račun! upam in želim ti, da boš našel pot, na kateri boš spoznal svoj smisel. da boš prepoznal srečo slehernega dne in znal uživati v tem kar si … in da te, ko bo čas za to, doleti prava ljubezen … (potem se bo vse prejšnje že izpolnilo)

irena: Življenje razumem kot primarno inteligenco, ki je nastala s povezavo prvih organizmov in prenosom informacij med njimi … njegova evolucijska pot je neprimerno daljša od naše in ker se ves čas nadaljuje, saj vmes ne umira tako kot mi, gre za obliko inteligence, ki je mi sploh ne moremo dojeti. vsa živa bitja (brez izjeme) so materializirana oblike te ene same in edine inteligence, ki jih (nas vse) usmerja tako, da vsi živimo svojo šolo življenja, katere cilj je napredek materializiranega koncepta v smeri proti njemu samemu Življenju. po organizaciji je podobno kot država … vsi imamo ves čas občutek, da je to nekaj nad nami, v resnici pa smo tudi “država” mi sami, naš skupen koncept v okviru katerega bivamo.
Življenje je torej nekak naš skupni imenovalec, ki ima svoj načrt, a tega ves čas prilagaja naključjem, ki jim hoče zavladati … čeprav je samo nastalo prav zaradi tega naključja. Njegov cilj tudi ni odločati namesto nas … tukaj je naša največja zmota (govorim o tistih, ki verjamejo v zapečateno usodo) … nikakor! Življenje je kot učitelj, ki učencem ne želi reševati domačih nalog, ampak jih naučiti, kako sami priti do pravilnih rešitev in globokega razumevanja težav in iskanja poti do premagovanja težav.

olivier je sicer zelo preprosta zgodba, vendar ima širše gledano zelo globok pomen. ni naključje, da je povezano z zgodbo o narcisu, saj ima tudi ta mitološka zgodba svoj zelo globok, danes nerazumljen pomen. [psi] se začne in konča z osnovnim problemom, zaradi katerega je človeštvo izgubilo ljubezen … to je nesprejemanje. zgodba o olivierju prikazuje, kako ljudje, ki se ne sprejemajo zamenjajo osnovni koncept ljubezni … namesto, da bi ljubili drugo osebo, ljubijo sebe skozi drugo osebo. tragika vsega je, da ti ljudje sploh ne zaznajo, da ne ljubijo drugih ampak v resnici le sebe, drugi pa so le njihovo zrcalo … takšna ljubezenska igra, pa je obsojena na tragičen konec, ki ga lepi narcis tudi doživi. oliver je na isti poti kot narcis, njegova edina sreča je, da je k njemu Življenje še pravi čas poslalo erosa, ki ga reši nevarne utvare in predstave. (to je simbolika obračanja zrcal na olivierjevi hiši.) v tej zanki se nahaja veliko ljudi, jaz jih opazujem ves čas in nikomur se niti ne sanja, da pri njem kaj “narobe”. ves čas se čudijo od kod imajo težave, te so morda najbolj očitne prav pri spolnem občevanju, ki ga ne zmorejo nadgraditi v ljubljenje. nasproti tega so res vsi (ampak res prav vsi!) prepričani, da povsem obvladajo to čemur jaz pravim ljubljenje … vendar ne znajo niti razločiti med počasnim, nežnim in čutečim spolnim občevanjem z morda romantično predigro od resničnega ljubljenja, ki je nekaj povsem drugega. (razlika je predvsem v psihologiji spolnega odnosa v obeh primerih) … takšni ljudje se vrtijo okoli svojih teav in jih rešujejo na sto in en domiseln način, a nikoli ne najdejo rešitve, zgolj “blažila” … in nekateri so pripravljeni prisluhniti … sledijo poti, ki jih vodi do sprejemanja sebe in potem se jim vse začne spreminjati … spoznavajo stvari o katerih se jim prej ni niti sanjalo in težave, ki jih prej niso znali reševati izginejo same od sebe, kot da jih nikoli ni bilo … opazovati tak proces je res užitek in začudenje ljudi, ki spoznajo razliko o kateri sem ves čas govoril in so bili prepričani , da natančno vedo o čem govorim, je malodane brezmejno. in ne morejo se načuditi, kako so lahko živeli v takšni zmoti in takšnem prepričanju.
… ja vem, zveni kot bi vam obljubljal pravljico … ampak to ni harry potrer, to je [psi] – gola resnica.
p.s. … zlati rez, ne kupuj več tistih “doma narejenih” cigaret od sosede, ki ima koprive v lončku na balkonu!!Big smile
Big smile

Lepo je če deliš