Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori [ PSI ]-(knjiga, ne kužki) Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

#8302
Lilly
Član
Ker nisem prebrala cele knjige, mi je žal, da je ne morem videti kot celote. Zavedam se tudi, da bi drugače gledala nanjo z vsakim naslednjim branjem… Ampak kot bralka imam pravico, da knjigo preneham brati na katerikoli točki, če mi ni dovolj zanimiva in si hkrati ustvarim mnenje o tem, kar pa sem prebrala.
Zagotovo so v knjigi v približno petih zaporednih stavkih uporabljeni ti trije pojmi in vsi ciljajo na Milana. Nimam knjige doma, da bi preverila. Pa tudi mi ni pomembno, ker to je bil zgolj špekulativni pomislek o razlogu, zakaj je tehtnost ideje o REI zelo precenjena in za moje pojme ne prinaša nič kaj zelo novega. Naj še enkrat poudarim, da pa nisem rekla, da je slaba!
Ali bo teorija doživela uspešno implikacijo v strokovno delo psihologov, ne more predvideti nihče. Naj gre iz tvojih ust v božje roke, pa bomo vsi srečni! Če se bo izkazala za koristno, verjemi, da se je ne bo nihče otepal. Stroka še zdaleč ni tako rigidna in nepropustna za nove rešitve. Res da gre malce počasneje pri znanstvenem utemeljevanju… Ampak tudi tu so se zgodili že velikanski pretresi… pravi kvantni preskok se je na področju raziskovanja človekove psihe zgodil že vsaj prej kakšnimi stotimi leti, s pojavom psihoanalize…
Kot sem že rekla, pa je treba vedeti, da obstajajo zelo velike razlike v postopkih dela v psihiatriji, psihologiji in psihoterapiji. Neutemeljeno govorjenje čez vse povprek lahko kaže samo na nepoučenost.
Bolj kot pokroviteljsko žuganje o tem, kako nič ne dojemam, bi bil na mestu kakšen argument ali usmeritev, kako naj se lotim razmisleka o ideji, da bom zmogla sprevideti njeno bistvo še z drugega zornega kota. “REI” v resnici ni tako težki za dojet. Jaz ga pač ne morem označiti kot sijajnega. Ti pa verjetno vidiš, da “ne dojamem zares”. Tudi prav :-)
Mi pa ni jasno, kako si od debate o knjigi zašel v pomisleke o moji vztrajnosti in mojem delu. Kljub temu naj ti pojasnim, da ne delam v nobeni od treh p-strok in da moj (nepsihološki) študij ni obvisel na tretjini, ampak sem ga že končala.
Lepo je če deliš