Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori [ PSI ]-(knjiga, ne kužki) Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

#8282
Irena
Član

eros wrote:
jaz knjige [psi] ne vidim kot duhovno literaturo, sploh je ne morem primerjati z ničemer in po mojem prav ne spada v nobeno zvrst (od tod tudi ideja o 13. polici v knjižnici). to postane jasno tudi tistim, ki jim lahko pokažem zakaj je s to knjigo tako.
to knjigo je treba brati precej natančno in upoštevati, da v njej ni nobenega poenostavljanja, fantazije, lastnega teoretiziranja, čeprav marsikdo dobi tak občutek. ta knjiga je gola resnica prikazana v prispodobah. uporaba prispodob ima svoj pomen, zaradi tega lahko knjigo vzame v roke vsak in razume to kar mora razumeti.

Eros – berem počasi in natančno knjigo, hkrati pa sledim postom…ki izražajo tudi mojo naravnanost Ouch

Kot prvo – nekaj razumeti ne pomeni vedeti tega. In resnica je vedenje – torej z razumom ne gre do nje. Zato vsakršna uporaba prispodob, najsi bo v besedah, slikah, dejanskih prispodobah itd… samo spet (morda na drugačen, celo izvoren način Wink) spet zamegli golo resnico. Pravzaprav gre bolj kot za odstiranje resnice za (še eno) igro – in igrice in Igre so pravzaprav sestavina Življenja, če se nanj oziraš v njegovi neminljivosti , brezčasnosti in težnji po evoluciji.

Življenje kot ga dojemam “jaz” je sicer izjemno kompleksno (v povezanosti) , a obenem pravzaprav izredno enostavno. Še zdaleč ne takoooo komplicirano, kot ga v vsakdanu dojemamo. Prav tako je verjetno tudi z vsebino knjige. Upam si upati, da je razkrivanje povezav in skrivnosti v njej samo uvod v njeno dojemanje enostavnosti.

In tu se mi poraja vprašanje – a res ni kaj drugega početi, kot se matrati z njo? Wink Zakaj vdirati v še en (nov) Svet in ga razvozlavati ? Verjamem, da si mojstrsko vpletel in skril mnoge povezave vanjo – a ta čas lahko odstiramo tudi naše (neprepoznane) mozaike . Po drugi strani bi rada verjela, da so vse te skrivnosti “kar same skočile v tekst” , tebi pa so se odstirale med pisanjem. In naj bi se bralcu tudi? ! Potem gre torej prostovoljno na ekspedicijo prepletanja svojega in zrcalnega sveta. A res ni načina in poti (po tvojem) se prepoznati sam – brez pomagal in zrcal? Kolikor imam v spominu iz prejšnjega branja, trdiš, da ne…

Je pa knjiga odličen vodič po psihi – če jo tretiram kot nadgradnjo uma – a še zdaleč ta psiha ne doseže duše, kaj šele duha. Kot odličen vodič prispeva k razumevanju sebe in drugih in na ta način osvajanje teorije REI in prakticiranje novih znanj zmore dvoje – se prilagoditi sogovorniku da je pogovor obema “res” razumljiv… ali pa enostavno manipulirati tako, da uveljavimo svoj prav. Kar je spet pripomoček za naše že tako izoblikovane in perfekcionizirane ego-tripe.

In vendar je osnovno vodilo PSI Ljubezen. In glede na njen nastanek ne le vodilo, temveč tudi vir. Kako funkcioniraš (ti in mi LOL) v zaljubljenosti, mi je jasno. Da si lahko pokukal v 12 svetov, razumem – ker si vanje pokukal iz 13. sveta oz. iz 13. police. Iz domicila sveta Ljubezni. S primeri od 1. do 12. sveta razkrivaš, kaj Ljubezen ni. In vendar branje knjige apelira na to, da nas prisili v razumevanje Ljubezni, ne v njeno vedenje. Vedeti hkrati pomeni živeti. In živeti pomeni Ljubiti. Tvoje zanikanje duhovnega potenciala knjige (meni) ni “razumljivoTongue” – 13. polica nikakor ni “naložena ” le s posameznimi knjigami za vsakega 250. obiskovalca knjižnjice, a ne?

Irena

Lepo je če deliš