Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori [ PSI ]-(knjiga, ne kužki) Reply To: [ PSI ]-(knjiga, ne kužki)

#8340
eros
Član

malek = mali človek, povsem tipični, novodobni nergač, ki ne vidi Življenja pred svojim nosom. jezen je na skoraj vse na svetu in za vse njegove težave so krivi drugi. opazimo izrazito nesprejemanje, zavist, nevoščljivost, nepoštenost in še zgrešen pristop pri vzgoji otroka. občutek ima, da se je vsa beda življenja zgrnila prav nanj in ker sebi ne prizna, da so drugi lahko uspešnejši od njega, želi vsakega od teh ponižati … tudi tako, da vsakomur očita nepoštenje … seveda sodi po svojem svetu, saj je tudi sam nepošten. malek se vse življenje zato vrti na mestu in vsakič, ko naredi kaj narobe ali pa razmišlja narobe, jih od Življenja dobi po prstih … še štrleče pločevinke se mu pripeljejo pred nos vselej, ko reče neumnost ali komu naredi krivico … pa nič, malek je slep kot kura in Življenje ga ničesar ne nauči! … no na srečo se tu pojavi eros in ker malek končno spozna nekoga, ki je v njegovih očeh padel še nižje od njega, mu njegova družba prav ugaja. (končno se počuti “boljši” od nekoga) nikakor pa mu ne gre v račun, da je eros srečen, da ne negoduje, ne jamra in sprejema življenje tako kot je … to mu da misliti. eros mu razlaga in pokaže naključja malekovega življenja, ki jih ta ne vidi in ko maleka življenje končno spravi na kolena, se odloči, da bo poskusil upoštevati erosov nasvet.
tukaj pa je v knjigi prikazanega nekaj zelo pomembnega! tudi če ljudje naredijo tako kot predlaga eros, to pogosto naredijo tako, da si začnejo dopovedovati, da so zdaj takšni in da bodo odslej razmišljali tako … ker je samo racio razum, ki se ga zavedamo, je to seveda premalo, saj morajo stališče sprejeti vsi trije razumi, ne samo racio. tako z raciem deluje samo pri enem značaju, pri tistem, ki ima R na prvem mestu. malek ima na prvem mestu I in na drugem E … kar si dopoveduje z R je tako povsem nepomembno. I in E ne govorita z besedami, E vidi vse v slikah, zato se z njim lažje sporazumeš, če si skušaš predstavljati slike na katerih je to kar mu želiš povedati in I govori s strahovi, zato mu je treba dati občutek varnosti, ki je povezan s slabimi izkušnjami iz preteklosti. E je drugače povezan z mišicami kot R in I, zato ima tudi vpliv na takšno nezavedno zbliževanje iztegnjenih rok.
malek z vsem svojim razumom dojame in sprejme pomen erosovih namigov, to je veliko lažje tudi zaradi tega, ker je tako zelo obupan … in spremeni poglede v svojem svetu (v resnici se predvsem sprejme) … zdaj skuša živeti tako in ker kmalu opazi te spremembe mu način razmišljanja postane všeč. Življenju je to všeč, zato mu temljito premeša karte in Maleka izstreli med zvezde … o tem je v resnici vedno sanjal … ne zaveda pa se, da je to le ena od njegovih preizkušenj. Življenje želi namreč ugotoviti, ali bo prepoznal bistvo sreče v vsem kar se mu dogaja … toda ne, malek je zrasel in kljub temu ostal mali človek. v resnici je vse še slabše kot prej … šele zdaj se malek iz tega nauči, kar se je moral naučiti in čisto na koncu zgodbe prepozna modrost, ki jo je imel pred očmi vse življenje. šele zdaj najde srečo.

eros2011-01-24 20:52:05

Lepo je če deliš