Reply To: OSHO

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast OSHO Reply To: OSHO

#26138
Sabina
Participant

Prebrala sem Oshojevo Ezoterično psihologijo in bi rada delila z vami nekaj lepih odlomkov Big smile

”Kadar rečemo: ”Um ni materija,” se čutimo sproščene-kakor da smo nekaj definirali. Ničesar nismo definirali. Um, materija, oboje je neznano Toda reči: ”Ne vem,” bi nam izpraznilo ego. Tisti trenutek, ko razdelimo, čutimo, da smo obvladali stvari, o katerih smo popolnoma nevedni.”
”Mnogi ljudje so zapravili svoje življenje, ko so iskali stvari. Če nekaj vzamete resno, lahko zelo zlahka zapravite celo življenje. Igranje z besedami je za ego tako hvaležno, da lahko pri tem zapravite celo življenje. Tudi če je zanimivo-dobra, zabavna igra-je za duhovnega iskalca nesmiselna. Duhovno iskanje ni igra.”
”Ne zavedamo se niti svojega fizičnega telesa. Ostajamo nezavedni glede njega. Le tedaj, kadar kakšen del zboli, se ga začnemo zavedati. Telesa se moramo zavedati tudi tedaj, ko je zdravo. Zavedati se telesa samo v bolezni je ukrep v sili. To je naraven, vgrajen proces. Vaš um se mora zavedati, kadar kakšen del telesa zboli, tako da lahko poskrbi zanj, toda tisti trenutek, ko je spet dober, spet zaspite.”
”Znanje torej lahko postane pripomoček za izražanje, ne pa sredstvo za dosego realizacije. Vedoči um je ovira, kajti ko veste, niste skromni. Ko ste natlačeni z znanjem, v vas ni prostora, da bi sprejeli neznano. Um mora postati izpraznjen, praznina: maternica, totalna sprejemljivost.”
”Čim bolj živi ste, tem manj ste ponavljajoči. Samo mrtev lovek je lahko dosleden. Življenje je nedoslednost; življenje je svoboda. Svoboda ne more biti dosledna. Dosledna do česa? Dosledni ste lahko samo pri preteklosti.”
”Nova generacija se sprašuje, ali naj ima cilje ali ne. Brž ko imate cilj, se začnete obračati proč od življenja. Začnete tlačiti življenje v kalup v skladu s svojimi cilji. Vaša sedanjost postane manj pomembna. Treba jo je ukalupiti, prilagoditi prihodnosti.”
”Po mojem je ljubezen stranski proizvod meditativnega uma. Čim bolj tihi postanete, čim bolj sproščeni ste sami s seboj, tem bolj izpolnjene se čutite in tem bolj je prisoten nov izraz vašega bitja. Začnete ljubiti. Ta ljubezen postane vaš način bivanja. Nikdar se ne more spremeniti v odbojnost, zato ker ni privlačnost.”
Mam sicer še ogromno označenega, ampak se mi ne ljubi vsega pretipkavat….
Enjoy :)
Lepo je če deliš