Reply To: Oporečni prehrambeni izdelki

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Oporečni prehrambeni izdelki Reply To: Oporečni prehrambeni izdelki

#13833
strelka
Participant

Ponaredki” morskih sadežev

Oglasila se je članica, ki jo je zanimalo, ali so lahko tudi morski sadeži “ponarejeni”? Dobili pa smo tudi še eno podobno vprašanje: naša članica je namreč opazila, da trgovci z različnimi letaki večkrat ponujajo rakove klešče (panirane). Ko pa je fotografijo na letakih bolje pogledala, je opazila, da je včasih na njej navedeno, da gre za pripravek in ne za prave rakove klešče. Zanimalo jo je, ali je takšno oglaševanje dovoljeno?

Največkrat gre za surimi
Velikokrat lahko v trgovini kupimo izdelek, ki po obliki in barvi spominja na morski sadež. Izdelek iz ribjega mesa, ki mu dodajo arome in barvila, se imenuje surimi. Surimi je torej nadomestek (mnogokrat poimenovan tudi pripravek) za meso mehkužcev in drugih morskih “sadežev”, ki jih zaradi prevelikega ulova primanjkuje. Proizvajalci ribje meso oblikujejo in potrošniki te oblike poznamo kot očiščene morske sadeže. Ribje meso je cenejše kot meso morskih sadežev, zato je tak izdelek tudi cenejši. Kot vedno pa moramo biti pozorni na deklaracijo, še posebej na seznam sestavin.

Na žalost je na embalaži dovoljeno napisati kakršnokoli fantazijsko ime, ki označuje neko živilo ali blagovno znamko. Prave rakove klešče seveda niso panirani prehranski izdelek.


Tako na Zvezi potrošnikov Slovenije.

+++

strelka2012-02-22 15:49:06

Lepo je če deliš