Reply To: Odnosi

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Odnosi Reply To: Odnosi

#12652
tadej pretner
Moderator

strelka wrote:

In kaj je delati z bazičnim jazom in kaj sploh je bazični jaz …in kaj je biti odgovoren za svoja dejanja,
če sploh ne veš zakaj nekaj delaš…?Geek
zdej je pa že mene začelo mešat tale odgovornost…Wacko.

Bazični jaz (programi staršev, prednikov, naša DNK struktura) – determinira naše bazične karakteristike, naša bazična stremenja v življenju, naš fizični izgled, bazične sanje … Bazični jaz se manifestira skozi naš bazični karakter. Ta je lahko negativen (recimo agresiven), sicer pa gre za to, da so nekateri introvertirani, nekateri ekstraventirani, nekateri mirni, nekateri … V tem segmentu so tudi naši potenciali. To so torej genetsko determinirane dobre in slabe lastnosti, ki označujejo »kdo sem jaz«, preden so me začeli menjati vplivi iz okolice.
No in potem nam starši, okolje, učitelji … vsadijo določene programe, identificiramo se z določenimi polji, ki tvorijo naš lažni jaz. Ta je lahko precej majav. In Rugelj je delal tako, da je človeku sesul lažni jaz, potem pa mu instaliral drugega, v skladu s svojimi merili.
Naveč, kar lahko terapevt za človeka naredi pa je, da mu pomaga, da se približa samemu sebi, svoji izvirnosti, resnični individualnosti – bazičnemu jazu.

Glede relacije krivda – odgovornost sem bil pa po mojem dovolj jasen in ne vem, kaj bi ti še napisal.
-Če sem odgovoren, imam moč upravljanja s svojim življenjem. In upravljanje se dogaja tukaj in sedaj.
– Če za svoje stanje koga krivim, sem v identiteti žrtve in sem prepričan, da glede svojega stanja ne morem narediti ničesar.
– Če za neko stanje krivim sebe, si jemljem moč, saj je občutek krivde najtesneje povezan s prepričanjem/občutkom, da nisi dovolj dober. Kadar “nisi dovolj dober”, nimaš moči za spremembo. Zato sem osebno proti vsem pristopom “rasti”, ki folku nabijajo krivdo.

Lepo je če deliš