Reply To: Odnosi

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Odnosi Reply To: Odnosi

#12662
tadej pretner
Moderator

strelka wrote:

Karakter se oblikuje kakor jaz vem ….preko socializacije .
Se pravi …v prvi meri starši potem okolje -vrstniki in širše …
Torej karakter se da spreminjat , temperament ne …ne vem kaj bi bil bazični – osnovni karakter.?

Nek bazični karakter imaš, ki izhaja predvsem iz izkunje duše (matr kolk nerad operiram s tem pojmomLOL). Glede na to, da naj bi bil bazični temperament v vseh inkarnacijah enak, lahko pravzaprav rečemo, da je bazični karakter na nek način skupek vplivov vseh prejnjih življenj na bazični temperamentWink. Potem pa pride do tistih vplivov nanj, ki jim praviš socializacija.

strelka wrote:

Temperament pa so naša odzivanja , kakšen je odnos do samega sebe itd.

S prvim delom se strinjam, z drugim pa niti ne. Temperament določa tip naših čustvenih reakcij, odnos do samega sebe pa je precej bolj kompleksna kategorija in sodi v domeno nečesa, čemur pravimo zaključni jaz (vanj sem sodi tudi socializacija) – odnos do sebe na pogojeni ravni temelji na odzivih drugih na naša “izvajanja”.

strelka wrote:

Samo tole še …sem se ravno spomnila ….kaj je npr. zame karakter …Smile
sem se spomnila tole , kako so živali ,volkovi rešila otročka , otroček je živel z njimi kot del tropa …in prevezel je njihove navade , trgal meso …obnašat se je začel kot volk – zver …
torej, ker je živel v takem okolju se je začel obnašat tako …kljub vsem genskim zasnovam temperametu …karme …pa tako naprej…Embarrassed.

V rosnih letih smo totalno podvrženi modeliranju – percepcija je naučena; doživljamo percepcijo, katere nas naučijo in temu primerni so odzivi. Zanimiv primer z mački: enega majhnega mačka so zaprli v kartonasto škatlo, ki je imela steklen pokrov, drugega pa v kartonasto katlo, ki je imela stekleno eno od sten. Obe škatli so dali za nekaj tednov v temen prostor, občasno pa so mačkoma le skozi steklo pošiljali svetlobne signale. Kaj se je zgodilo, ko so ju spustili v “normalen” svet? Maček iz katle s steklenim pokrovom ni videel vodoravnih ovir, zelo točen pa je bil pri skokih na dvignjena mesta, maček iz katle s stekleno steno pa ni videl ovir nad sabo, normalno pa je videl ovire pred sabo. Če torej dovolj zgodaj otroka usmeri na nekaj “povsem drugega” (primer z volkovi), bo prevzel povsem drugo realnost. Ampak poanta je v tem, da bi v vsakem slučaju v neki fazi prišlo do trenutka, ko bi začel njegov bazični jaz siliti na plan.

Lepo je če deliš