Reply To: Odnosi

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Odnosi Reply To: Odnosi

#12616
tadej pretner
Moderator

strelka wrote:
Big smile

Če tako misliš ampak kako se pa razlagaš njegove ozdravitve npr. uspešne ne samo za par mesecev.
Kakšen klik se je mogel naredit npr.?

Strelka, nisem proučeval njegovih metod, niti ne vem, koliko alkoholikov je ozdravil, če je sploh koga. O njegovih stališčih vem nekaj predvsem iz intervjujev, iz katerih je velo zganjanje kulta moškosti, štosi o krivdah žensk … Če neha piti, ne pomeni, da si ozdravljen. Pojem ozdravitve je sicer dolga zgodba, ampak poanta je v tem, da dobiš stik s sabo, s svojim bazičnim jazom. Kolikor vem, Rugelj ni delal na ta način. Če recimo alkoholik neha piti in začne kot obseden recimo športati, je le zamenjal eno odvisnost z drugo, manj destruktivno, ni pa ozdravljen. Kot sem rekel – res ne vem, ali je Rugelj kogarkoli ozdravil ali ne.

strelka wrote:

Aha vprašal si me če to ni identiteta žrtve ,,,jp nekoga drugega kriviti za svoje zavestno dejanje je se strinjam.Big smile

Irena wrote:
Mogoče se mu pa ni zatipkalo. Slovenščina pač nima širokega nabora podobnih besed (v smislu : gori na gori gori) Wink

Kolikor se spomnim začetnih lekcij iz karmične diagnostike, smo
opredelili pojem odgovornosti na mestu bolj “domačega” pojma krivde.
Češ, nisem kriva – sem pa odgovorna! Za naša dejanja, čustva , misli sem
odgovorna in istočasno so moje misli, čustva in dejanja odgovor-na
(vzorce, prepričanja, navade, zunanja polja, itd….).

Kriviti sebe je isto sranje. Če kriviš drugega, tičiš v identiteti žrtve, če pa sebe, si sporočaš, da nisi dovolj dober (polje nisem dovolj dober, ki je tudi nenormalno pogosto, temelji na takšni ali drugačni krivdi). Oboje te pušča pasivnega in psihično na psu. Odgovornost je nekaj diametralno drugega. Ko se počutiš odgovornega, imaš moč, da v zvezi s svojim položajem kaj narediš, zato torej odgovornost ne more biti izraz za “bolj domač pojem krivde” (vsaj tako sem te razumel, Irena).

tadej pretner2012-01-06 08:40:00

Lepo je če deliš