Reply To: navadna frlinka

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana navadna frlinka Reply To: navadna frlinka

#17208
Prima
Član

VELIKA ZRAŠCENKA

zdravilna razkrojevalka hrastovine in kostanjevine

Velika zraščenka ali frlinka
Grifola frondosa se pojavlja kot razkrojevalka na hrastovih in
kostanjevih deblih pa tudi na štorih in koreninah. V starih gozdnih
sestojih jo najdemo ob dnišču stoječih dreves. Na lesu povzroča belo
vlaknasto trohnobo. Poleti, predvsem pa jeseni, iz razkrojene-ga lesa na
kratkem, a krepkem betu poženejo kopučasti trosnjaki, veliki od 20 do
40 cm. Bet je belkast in pokrit z belim poprhom in se grmičasto razrašča
v številne manjše betke, ki se na koncu razširijo v vodoravne drug nad
drugega nameščene klobučke. Klobučki imajo pahljačasto ali lopatasto
obliko z valovitim robom. Zgoraj so rjavi ali sivo rjavi, lahko tudi
temno sivkasti. Površina je žimaste strukture, z vzdolžno potekajočimi
temnejšimi progami in grebenastimi gubami. Na spodnji strani klobučkov
je belkasta trosovnica, sestavljena iz kratkih cevk, ki ob betu
prehajajo v ovalno obliko, najnižje ob betu pa celo v majhne lističe.
Meso trosnjakov je belo, krhko in precej vlaknasto. Vonj je precej močan
in aromatičen, spominja na vonj miši. Mladi klobučki so užitni,
starejši pa otrdijo in niso primerni za uživanje. Tudi vonj starih
klobukov ni prijeten, okus pa trpek. Hrastova zraščenka je zelo cenjena
na Japonskem in Kitajskem, kjer jo tudi gojijo na žagovi-ni hrasta in
kostanja, z dodatkom otrobov. Substrat zelo dobro prerašča, redkeje pa
požene klobučke. Vendar so vztrajni gojitelji uspeli vzgojiti tudi
klobuke. Na Kitajskem jo imenujejo maitake in jo uporabljajo v prehrani,
pa tudi

Plodišče velike zraščenke (foto: F. Pohleven)

v zdravilne namene. Znani so zdravilni učinki proti raku, izboljšuje
imunski sistem, znižuje krvni tlak, deluje pa tudi proti bakterijam in
virusom in jo priporočajo proti prehladom, celo proti HIV virusu.

Veliki zraščenki je podobna hrastova zraščenka (Dendro-polyporus
umbellatus), ki tudi razkraja hrastovino. je bolj okusna, a zelo redka
in zato zaščitena.
Lepo je če deliš