Reply To: Namakanje oreškov, zrnja, semen in stročnic

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Namakanje oreškov, zrnja, semen in stročnic Reply To: Namakanje oreškov, zrnja, semen in stročnic

#19747
nai
Član

Živjo Diva :)

Zelo težak obrok imaš pred seboj :) Verjetno si opazila (brskati po svojem kakcu je zelo koristno početje), da lanenih semen ne prebaviš. Kadar jih ne namakaš ali zdrobiš/zmelješ bodo v večini šla skozte v nespremenjeni obliki. Kar ni nujno slabo, tako delujejo podobno kot vlaknine in pomagajo hrani pri potovanju po prebavnem traktu.

Ovseni kosmiči in banane (glej da so zrele) v telesu povzročajo sluz. Tudi to v mejah normale ni narobe ter pomaga prebavi, kadar pa sluzasto hrano jemo v presežkih, ta preobremeni Vranico, kar lahko povzroča zaprtje.

Tudi sam sem zajtrkoval oreščke, pa opažam da so popolnoma odveč za moj slog življenja. Zjutraj si jih privoščim le kadar bom nadpovprečno fizično aktiven.

Suho sadje je tako splošen izraz, različno sadje v telesu deluje različno. V vsakem primeru ti priporočam da ga namakaš.

Tvoj primer zajtrka se mi zdi da sledi mentaliteti ‘več je več’, za katero sem že v prejšnji objavi napisal da se mi ne obnese. Rajši pojem manj (bolj enostavno kakor tudi manj po količini) ter se zato rajši koncentriram na namen in način jedenja ter pripravljanja. Pet zdravih reči naenkrat lahko vodi tudi v bolezen, ni vse zlato kar se sveti.

Stara modrost pravi; nehaj jesti dokler še imaš apetit (ne napokaj se do polnega).
Predlagam ti tudi da se držiš organske ure, in ješ zajtrk med sedmo in deveto zjutraj (v poletnem času je to med osmo in deseto), ter se hrane vzdržiš med deveto in enajsto (10-12 DST).

Ti predstavim še svoj zajtrk: Preden začnem s kuhanjem si privoščim
jabolko ali podoben sadež (pomaranča je zjutraj zlato, opoldan srebro, zvečer pa drek, pravijo v ajurvedi). Tako sadje aktivira vranico in osveži želodec, poleg tega slednjega zapusti v približno petnajstih minutah, torej se ne meša v prebavo
glavnega obroka.
Ta pa je (pogosto) prosena kaša (namočena čez noč;
poleg oluščene dodam še žlico do dve neoluščene), začinjena s cimetom
in kardamomom, v katero po kuhanju dodam namočene rozine ali suhe slive.
Po želji sladkam s polovico zrele banane ali javorjevim sirupom.

Oreščke bi si privoščil kot samostojen obrok (z jogurtom ali kefirjem mi super pašejo) kadar sem se hitro utrudil in ne zdržim do kosila/večerje.

Naj ti pomaga! Smile

Lepo je če deliš