Reply To: Ljubezen in zvestoba

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Ljubezen in zvestoba Reply To: Ljubezen in zvestoba

#20199
Ceres
Participant

Oj Oz! Po moje ljudje brkljamo razlicne pojme in potem so tu se sumi v komunikaciji, kaj si kdo pod kaksen pojem predstavlja. Lahko povem samo, kako si zadeve predstavljam jaz.

Ljubezen je nekaj, s cimer na siroko opletamo. V anglescini je celo izraz za seks “to make love”….res ne vem, kaj pa npr “one night stand” ali pa “ten nights stand” veze z ljubeznijo. To, kako si jaz predstavljam ljubezen, ne morem nikomur v zivljenju, niti svojim otrokom reci “ljubim te”. (ceprav naj bi bila ljubezen mame do otroka se najvecji priblizek ljubezni – samo po mojem gre v dusnem razvoju tudi za vez, ki naj razpade). Ljubezen je po mojem mnenju nekaj kar sevas, kar je nepogojenega, in ni povezano s konkretnim odnosom. Kot sonce, ki seva okoli sebe.

V Bibliji sta dva zapisa ljubezni. Po mojem mnenju je Pismo Korincanom cudovit opis tega, medtem, ko Visoka pesem v Stari zavezi govori o eroticni ljubezni, ki je jaz niti ne bi poimenovala ljubezen. Prave ljubezni naj bi bil sposoben samo razsvetljeni mojster. Ko je Jezus presegel Staro zavezo (zato v pogovorih z zupniki in teologi ne pridem do konca, zakaj je Stara zaveza del krscanskega izrocila), je rekel: Samo eno zapoved vam dajem (se pravi pozabite na Mojzesovih deset zapovedi): Ljubite se med seboj, kakor sem jaz vas ljubil. Meni to pomeni: Razsvetlite se. Postanite ljubezen.

S tem pojmom ljubezni mi mesamo druge pojme: rad imeti, biti zvest, biti lojalen, eroticno privlacnost….vse to so pogojeni pojmi, ki pa z nepogojenim custvom nimajo veze. V pogojenem svetu, v katerem zivimo, so nujni, so nekaj lepega in nam lepsajo zivljenje. Rad imeti je za mene nekaj, kar ti (iz bolj ali manj vzvisenih nagibov) sproza prijetne obcutke. Radi imamo pico, svoj naslanjac, svojega otroka….seveda so obcutki do vsake zadeve razlicni, ampak skupna zadeva so prijetni obcutki, ki nam jih druga oseba ali stvar sproza….in to je tisti pogojeni del. Ce na ta rad imeti povezemo se obcutke odgovornosti, pa temu ze recemo ljubezen. Samo po moje gre samo za nekoliko bolj kompleksen odnos.

Pa smo pri odnosih….kjer so pa pricakovanja in zato tudi nesporazumi, ki jih opisujes. Odnosi se nam itak zgodijo, ker lajf ocitno potrebuje zaplete v pogojenem smislu, da dusi kreira ucno uro….in od tu imamo dve moznosti. Ker se zavedamo, da so odnosi zaplet, se jih izogibamo. Ali pa uspemo vnesti toliko zavesti v naso bit, da odnosi postanejo nepotrebni in v smislu zapleta odpadejo. Potem odpadejo tudi taki nesporazumi, kot jih opisujes….ki so cisto preprosta neskomunicirana pricakovanja.

Preden mi kdo ocita, da pametujem, naj pa prebere moj spodnji podpis.

Lepo je če deliš