Reply To: Ko nam je udobno, redko napredujemo.

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Ko nam je udobno, redko napredujemo. Reply To: Ko nam je udobno, redko napredujemo.

#18766
Vesna
Član

Robert Zupančič wrote:

Ja, drži. Vse je odvisno od zrelosti posameznika. En pregovor pravi: “Nezrel človek se uči na svojih napakah (s pomočjo trpljenja), modremu pa zadostujejo tuje napake.

To je pregovor, ki pa nima veliko skupnega z realnostjo stvari. Duše se v fizične svetove inkarnirajo zato, da bi si NA LASTNI KOŽI izkusili tisto, kar se teoretično učijo v duhovnem svetu. Tam gre za premlevanje možnosti in tehtanje posledic različnih odločitev, v materialnem svetu pa tem konstruktom dajo obliko OSEBNE IZKUŠNJE. Dvomim, da se boš veliko naučila samo na napakah drugih, dokler jih ne boš skusila sama. Če bi otrok samo opazoval druge sovrstnike, kako se učijo hoditi in jih opazoval pri njihovih neposrečenih poskusih, ne bi nikoli shodil. Človek je predvsem izkustveno bitje, ki mora enostavno NA SVOJI KOŽI, skozi LASTNO izkušnjo izkusiti vse vidike bivanja: kaj pomeni biti bogat in kaj reven, kaj bolan in kaj zdrav, kaj srečen in kaj nesrečen… In zdaj: velja, da si bolj izkušene duše “nalagajo” težje oz. zahtevnejše “naloge” v manj ugodnih okoliščinah. Nič nenavadnega ni, če je nek klošar v bistvu precej razvita duša, v primerjavi z nekom, ki se z dvignjeno glavo mimo pripelje v luksuznem avtomobilu. To sicer ni pravilo, je pa vzeti v zakup.

Omenjeni pregovor razumem tako, da se najprej mnogo inkarnacij učimo na lastnih padcih in zlomih. Šele ko v veliki meri prilezemo iz egoizma, nam ni potrebno več padat in se polamljat, saj smo te lekcije že osvojili. Tudi trpeti nam ni več treba, kar pa nima veze z lagodnostjo življenja. Jasno, da bolj izkušena duša obvlada težje življenjske izzive, zato jih tudi s pridom uporablja. Ampak ob tem ne čuti trpljenja, ker vzame stvari kakršne so.

Sleherno trpljenje je posledica navezanosti in nevednosti, oboje pa izhaja iz nezrelosti. Z zorenjem se odvezujemo in otresemo nevedenja, kar v naše življenje prinaša več in več odgovornosti. Ko enkrat čutimo dovolj odgovornosti, ne rabimo nobene zunanje prisile več.

Lepo je če deliš