Reply To: Jeza

#7535
tadej pretner
Moderator

Lilly wrote: Očitno se naša mnenja o tem, kaj sledi čemu, razhajajo. Mogoče bi bilo zanimivo vedeti, kaj je pa res ultimativna resnica.

Hm, svet se razvija, razvijajo se pogledi in dognanja v posameznih panogah. Seveda ni izjema niti razumevanje človekove percepcije, zato je povsem razumljivo, da so mderni pogledi nanjo precej drugačni kot pogled nekoga, ki je že 60 let mrtev. Lilly, se motim, ali si nekoliko resneje podkovana v klasični psihologiji? Če si, je povsem razumljivo, da ne kupiš iz prve tistega, o čemer pišem, saj to ni v skladu z učenjem nekaterih avtoritet klasične psihologije – recimo z modelom doživljanja čustveno nabitih dogodkov, ki ga ponuja Ellis, niti recimo z Milivojevičevim modelom krožne čustvene reakcije. Ampak dejstvo je, da si nova spoznanja pogosto v »klasično« psihološko literaturo utrejo pot zelo počasi.
V postu, v katerem sem ti nazadnje repliciral, sem omenil Libeta in Singerja, pa ti lahko ponudim še bolj sveža mnenja. V knjigi What the bleep do we know (Arnitz, Chase, Vincente) so zbrani pogledi na vesolje in človeka v njem, največjih/najpomembnejših današnjih strokovnjakov in tule navajam mnenje o naši zaznavi dveh od njih:
– Dr.sc. Candance Perth (odkrila nevropeptide): »Naša čustva določajo, kaj je vredno naše pozornosti. Odločitev o tem, kaj bo postalo misel, ki se prebije do zavesti, in kaj bo ostalo nepredelani miselni vzorec, zakopan v globlji ravni telesa, posredujejo receptorji.« (ker je temu tako, je ameriški raziskovalec delovanja možganov Michael Gazzangia, malo za šalo, malo zares rekel: “Za načrte naših možganov izvemo pravzaprav zadnji:”)

Joe Dispenza (ma tolk titul, da se mi jih ne ljubi pisati – med drugim je tudi doktor kiropraktike): »Vloga čustev je, da kemijsko ustvarijo dolgotrajni spomin…….Če hodite po stezi in pred vas skoči tiger, boste to sliko obdelali in začeli bežati, preden vam bo jasno, zakaj to počnete.«

Brezo wrote:
E Vesnica moraš razumet da je Tadej preveč razumski tip človeka
Tadej je eden izmed predavateljev…tralala…zakaj tega ne preveri preko nihala
Tadej ali si vprašal Marjana če imaš slučajno podzavestni vzorec “vedno imeti prav na forumu”.
Tadej drži se tistih vod v katerih znaš plavat

Bog se usmili, koliko dela imaš z mano. Samo zate ena meni všečna misel, avtorja sem pa žal pozabil:
“Majhni ljudje govorijo o drugih ljudeh, povprečni o stvareh, veliki pa o idejah.”

Lepo je če deliš