Reply To: Individualnost?

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Individualnost? Reply To: Individualnost?

#9206
tadej pretner
Moderator

Prima wrote:
Kakšna je razlika med enagrami in engrami?
Kdo bo priden in razložil?

Jaz ne bom priden, ker ne vem. Na net pa lahko pogledaš tudi sama. Za opredelitev eneagrama pa kroži dejansko še en izraz, to pa je eneagon.

strelka wrote:

enagram …to sem slišala …Smile
pač devet osnovnih tipov osebnosti …in mešanica le teh … spoznaš sam sebe …kako deluješ …se indetificiraš. Knjige o tem nisem brala.

o teli epigramski teoriji se mi pa ne sanjaBig smile….Embarrassed
Me pa zanima ..kje se to kaj prebere al pa izve.

Glede psi …pa tud ne morem nič povedat , ker nisem brala …lahko pa samo sklepam …da v bistvu glede na to …kaj se pogovarjajo , da je psiho-logija…Big smile.

Wink

Eneagrame interpretira vsak po svoje. Kvantna psihologija jih interpretira kot devet nezavednih modelov vedenja, do katerih pride v procesu, ko se zavemo, da smo ločena entiteta in sicer na nevrološki ravni (kognitivno je takrat otrok še prilična tabula rasa). Večina pa jih interpretira kot devet najpogostejših strahov, do katerih pride zaradi nezadovoljenih osnovnih potreb v otroštvu.

Tisto je epigenetika. Precej nova zadeva. Gre za to, da so včasih mislili, da smo glede zdravja in še marsičesa ostalega predvsem gensko determinirani, sedaj pa ugotavljajo, da na nae zdravje dramatično vplivajo prepričanja, ki jih fašeš v kulturnem okolju. Nekje sem že pisal tudi o tovrstnih subtilnih sporočilih – v reklamah za določena zdravila nastopajo le stari ljudje – sporočilo: ko si star, je normalno, da ima to bolezen. Ali pa – ko recimo sam od sebe priskočiš v pomoč starejemu, čeprav ni videti, da nečesa ne zmore, mu na subtilni ravni sporočaš: “bom jaz, ti si gotov, ne moreš več …”

En pogled na eneagrame, s katerim se v omejenih okvirih strinjam, sta predstavila Dreja Novak in Uroš Platiše (Spoznati sebe in razumeti druge).

Tudi jaz PSIja nisem bral in niti ne nameravam. Kar sem tiče erosovih postov pa sem prebral le nekaj insertov – a to je bilo dovolj, da sem opazil, da si pripisuje avtorstvo pristopa, ki deli reakcije na razumske, čustvene in nagonske. Ampak ta pristop imaš v eneagramih in star je baje okoli 2000 let. Vsaj 90% sem prepričan, da je eros o eneagramih marsikaj prebral, saj se po nekaterih postih iz teme PSI sodeč, v svoji knjigi igra s sestavljanjem osebnostnih kombinacij na podoben način, kot Dreja Novak in Uroš Platiše v omenjeni knjigi o eneagramih.
tadej pretner2011-03-01 15:06:43

Lepo je če deliš