Reply To: Individualnost?

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Individualnost? Reply To: Individualnost?

#8964
Bor
Član

pretner tadej wrote: Ko deluješ na ravni duše, ali če hočeš – bazičnega jaza, si še vedno pod vplivom programov, ki delovanje/izražanje duše determinirajo.

Tadej ti dušo torej enačiš z bazičnim jazom…jaz pa menim, da duša spada k nepogojenemu delu našega bitja in jo ne moremo enačiti z bazičnim jazom. Seveda pa se duša umakne takrat, ko ji ne damo, da se izrazi…da bi se izrazila pa ji preprečujejo programi, ki se nam namestijo tekom življenja (še največ pač v prvih letih življenja, ampak tudi kasneje) in jih poganja pač naš ego.

pretner tadej wrote:

Bazičnega jaza (programi, ki jih dobimo od staršev, značilnosti telesa, temperament, bazični karakter …

Tik pred rojstvom se v telo inkarnira duša, ki je kompatibilna s programi bazičnega jaza. Ko se potem začne proces vzgoje, se preko bazičnega jaza nalagajo programi drugih jazov in ga prekrijejo. Tako nase pozabimo. In delovati na ravni srca, pomeni, prebiti se do svojega bazičnega jaza, svojih bazičnih hotenj, jih razvijati in živeti.

Tudi tega nekako ne morem zložiti skupaj…no saj v bistvu niti ni toliko pomembno vse to drobljenje – pa vendar…

Bazični jaz je torej vse to kar prinesemo s sabo (geni, ki npr pogojujejo naš osnovni temperament…zato so si novorojenčki že v porodnišnici različni med sabo Smile, in še vse lasnosti, ki so zelo gensko pogojene…npr telesni izgled…) plus programi, ki nam jih inštalirajo starši…torej zdi se mi, da je seveda še kako prav, da si človek čimprej pride na jasno glede značilnosti bazičnega jaza…tako na primer je sila koristno Cool čimprej spoznati programe, ki so ti jih inštalirali starši saj so le ti “zapisani zelo globoko” in že v preverbalni fazi razvoja…s tem se ukvarjajo psihoterapevtski pristopi…torej, če skrajšam menim, da se da vse kar se nanaša na bazični jaz spreminjati – popravljati Thumbs Up Isto velja za vse ostale jaze (zaključni jaz, socialno modificirani jaz, idealni jaz, izgubljeni jaz, evaluacijski jaz….)

Za razliko od duše, katere naravo pa ne moremo spreminjati in je vsaj po moje, tisti del našega bitja, ki je lasten samo nam in smo v tem smislu unikatna stvaritev.

Seveda je do neke mere tudi pogojeni jaz unikatna zadeva, saj vsakdo živi v drugačnih razmerah…

pretner tadej wrote:

Sila pomembno vprašanje, moje stališče pa ponavadi večini ni všeč. Sila veliko učenj namreč trdi, da je »delovati s srcem« tisto najvišje, kar je mogoče, jaz pa se s tem niti slučajno ne strinjam in na to gledam kot na stereotip.

Tadej nikjer nisem potem v tvojem odgovoru pa zasledil tvojega odgovora na to kje pa je potem torej sedeš naše individualnosti oz. katero je tisto delovanje torej, ki je po tvoje najvišje….

AVATAR wrote:

Vse kar imam na tem svetu…imam svojo individualnost…samega sebe…in nič več..

Ja v nekem smislu imaš prav…po drugi strani pa…. se vsaka resnica o nas samih začenja v dvoje…ne bi se namreč mogli spoznati, kdo v resnici smo, če bi bili sami…in najprej rabimo vsaj mater, da nas rodi…in šele, ko se zagledamo v njenih očeh se začenjamo zavedati sebe. Sebe lahko spoznavamo le preko drugih in to preprosto tako je! Zato je nesmiselno na drugega gledati kot na sovražnika, to pa zato ker rabimo drug drugega.

Lp Bor
Lepo je če deliš