Reply To: Identifikacija mineralov

Forum Duhovnost Forumi Kristali Identifikacija mineralov Reply To: Identifikacija mineralov

#15944
tadej pretner
Moderator

Strelka nič ni nate letelo. Ti si pokazala voljo, tekst očitno prebrala in povedala, da gre za markazit. In za to sem ti hvaležen. Meni se namreč opisov folka, ki si zmišljuje “vnebovzeta” imena res ne ljubi brati. Mimogrede pa lahko podam tak bolj prizemljen opis markazita:

MARKAZIT

Rombični FeS2


Pogoste primesi: Ag, As, Au, Co, Cu, Ni, Sb, Ti, Zn


Trdota: 6,0–6,5


Gostota: 4,8–4,9 g/cm3


Element: ogenjMarkazit je rombična modifikacija FeS2. Kemijsko je povsem enak piritu, a je od pirita, v katerega lahko preide, precej slabše obstojen. Najdemo ga v hidrotermalnih žilah, glinah, laporjih in nahajališčih pirotina (FeS), iz katerega nastaja. Najpogosteje se pojavlja v ploščatih prizmatskih kristalih, ki so dvojčični ali pa sestavljajo skupke različnih oblik. Pogosta značilna oblika so skupine kristalov, podobne petelinovi roži. V agregatih je v grozdasti, ledvičasti, gomoljasti ali sigasti formi, kjer je lahko povsem gost, lahko pa je žarkast ali paličast. Je rumeno zelen, zelen, sivo zelenkasto rumen, krhek, slabe razkolnosti, neravnega loma, kovinskega sijaja in neprozoren. Topen je v enakih kislinah, kot pirit, do neke mere pa tudi v vodi. Lepše primerke pogosto polirajo.


Izvor imena:

Arabska beseda markašita pomeni ognjeni kamen.

Nahajališča:

Kristale lepih oblik so našli v Franciji, Nemčiji, Romuniji, na Češkem, v Mehiki, in ZDA, nahajališč markazita pa je veliko tudi v drugih delih sveta.

Slovenija: Trbovlje, Zagorje, Šentjur pri Celju, Pirešica …

Možnosti zamenjave:

Od drugih sulfidov ga ločimo po beli barvi na svežem prelomu.

Ponaredki:

Markazit je relativno razširjen mineral, zato ga ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba:

Ni povsem jasna, saj so ga zamenjevali s piritom, pa tudi halkopiritom. Nedvomno pa so ga uporabljali za zaščitne amulete, pri zdravljenju pa kot »topel« kamen, ki daje energijo.

Uporaba danes:

V zdraviteljstvu je na fizični ravni uporaben kot zamenjava za pirit – učinkovito lajša bolečine, z njim pa si lahko tudi okrepimo območje pleksus solarisa in s tem centralni živčni sistem. Dejstvo pa je, da se del sodobnih kristaloterapevtov uporabe markazita raje izogne, saj so prepričani, da zaradi svoje slabe obstojnosti deluje na nek način razdiralno na finoenergijskih ravneh, saj naj bi slabo vplival na kvalitete, kot so stalnost, zanesljivost, usmerjenost k cilju … Spet drugi pa menijo, da vibracija markazita sicer spodbuja želje po spremembah, vendar pa so le te pozitivne in povezane z »razbijanjem« monotonije.

tadej pretner2012-08-02 19:58:17

Lepo je če deliš