Reply To: duša

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast duša Reply To: duša

#132
tadej pretner
Moderator

Ker smo pri razglabljanju o duši trčili na pojem duh, si še za tega oglejmo, kako so ga, v različnih časovnih obdobjih, različni avtorji/filozofije/religije opredelili:

– Mala splošna enciklopedija (DZS/Prosveta) definira duh kot razumsko stran človeka, mentaliteto, razpoloženje, živahnost, domiselnost; tudi kot smisel in bistveno vsebino.
– mentaliteto, razpoloženje, živahnost,
domiselnost; tudi kot smisel in bistveno vsebino
– v hinduizmu je duh del duše (zgoraj omenjani Atman, prapočelo)
– Platon: Duh je osnova človekove duše
– Krščanstvo: Duh je nematerialno počelo, nosilec racionalnega mišljenja in želja. V fazi ze,eljskega življenja je tesno povezan s fizičnim telesom, prostorom in časom. Po Sv. Tomažu Akvinskem je duh del duše v božanskem. Krščanskimistiki pravijo, da je duh iskra duše, beuničljivi del človekove psihe in “oko, s katerim duša gleda Boga in on njo”.
– V ezoteriki naletimo tudi na teorije, da lahko INDIVIDUALNI duh razdelimo na receptivni del, ki predstavlja potencialnost in dejavni, ustvarjajoči del, ki predstavlja obliko (tudi fizično telo). Receptivni duh je usmerjen na dojemanje materialne resničnosti, dejavni pa oživlja dušo, je nesmrten in ni vezan na telo.

Lepo je če deliš