Reply To: duša

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast duša Reply To: duša

#141
tadej pretner
Moderator

Irena wrote: Zdajle lahko sicer brcnem totalno v temo, Clown, ampak bolj kot berem o tem, kaj je duša, mislim, da jo poimenujemo z “napačno besedo”. Meni je bližja beseda ZAVEST – od individualne preko kolektivne tja do univerzalne.

Irena

Irena, absolutno se mi zdi bolj pametno postaviti na ogled svoje mnenje, da o njem predebatiramo, pa makar se izkaže za brco v temo, kot pa niti tiho, si morda sploh ne ustvariti mnenja ali pa zgolj nekaj misliti. Tudi ko kakšno mnenje izpostavimo debati, sploh ni nujno, da na koncu pridemo do prave resnice, se pa ji ponavadi približamo.

Praviš torej, da je duša zavest.
V zvezi s tem, ene par stvari v razmislek.
– Duncan MacDougal, zdravnik iz Haverhilla, Massachusetts, je v želji, da bi dokazal “materialno” merljivost duše, leta 1907 stehtal nekaj tuberkuloznih bolnikov(men se zdi, da jih je blo 7) tik pred smrtjo in ponovno nekaj minut po smrti. Ugotovil je, da so bila fizična telesa nekaj minut po smrti 21 g lažja, kot za življenja.

– Zavest običajno enačimo z informacijskim poljem; Božja zavest – univerzalno informacijsko polje. Informacijsko polje kot takšno pa naj bi ne imelo mase. Ko govorimo o duši, pa če MacDougalu vsaj malo verjamemo (njegove “meritve” namreč uradno niso priznane), pa ima tudi maso – se pravi, da gre za informacijsko polje in energijo, oziroma zavest + energija.


Lepo je če deliš