Reply To: duša

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast duša Reply To: duša

#29335
tadej pretner
Moderator

snowcat :) wrote: Kaj je pravzaprav pogojenost ?

Večina ljudi to razume tako, da je PRISILA, da človek naredi nekaj, ki ne bi v drugačnih pogojih. Človek ZMERAJ naredi/ne naredi tisto, ki njemu ustreza. Ali se tej koristi zaveda ali ne zaveda, pa je tisto o čem Tadej govori. Če se ne zaveda, potem njegovo delovanje/nedelovanje je reakcijsko v smislu, da se ponavlja, ne glede na to, da človek bi to lahko opazil in spremenil. Ustavil to ponovitev nesrečnosti. Ta pogojenost je na področju odnosov.

Na področju odnosov itak – ne le osebnih. Itak imamo vedno do vseh stvari nek odnos. Evo, še ene par oblik pogojenosti in kako recimo pridejo v naš program:
– V reklamah za osvežilne pijače je pogostokrat prisotno sproščeno vzdušje, morje … Ko si potem v takšnem okolju, ti avtomatično paše točno tista pijača.

Jaz sem recimo opazil, da sem ambijentni kadilec. Čik mi paše ali ne, v povezavi z ambijentom. Navajen sem, da v stanovanju ne kadim, zato se tam želja po čiku sploh ne pojavi, če ni na razpolago balkona. To sem ravno včeraj opazil – z eno bejbo sem bil najprej v bifeju in pokadil ene 5 čikov, ona pa nobenega. Potem sva bila nekaj ur v stanovanju, kjer ni balkona. Rekla je, da lahko kadim ob odprtem oknu, še celo sama je ob oknu enega prižgala. Jaz ga pa nisem – na misel mi ni prišlo.

Ali pa – če je v zraku prostora nedoločen vonj čistila imamo mizo bolj pospravljeno.
Kadrovniki resneje jemljejo kandidate, ki prinesejo vlogo za job v trdi mapi.
Ko pridemo v pisarno, govorimo v precej mehkejšem tonu, če je na steni slika, ki prikazuje knjižnico.

Za ljudi, ki sedijo na trdih, neudobnih stolih, so pogosteje značilna trda in toga stališča v pogovorih.
Veliko večja je verjetnost, da bo tvoja sodba o nekom pozitivna, če imaš v rokah skodelivo s toplo pijačo, kot pa kozarec s hladno pijačo-

itd., itd …

Lepo je če deliš