Reply To: duhovno zdravljenje

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina duhovno zdravljenje Reply To: duhovno zdravljenje

#23139
strelka
Participant

Smile

al pa odvisnost od zdrave prehrane …ortoroksija, ta je sedaj ful na pohodu …
*******************

O ortoreksiji kot motnji hranjenja je leta 1997 definiral dr. Steven Bartman, ki jo je opisal kot nezdravo obsesijo (obsesivno- kompulzivno motnjo) z zdravo prehrano. Ortoreksija se ponavadi začne nedolžno in dobronamerno.

Na začetku osebe z ortoreksijo iz prehrane odstranijo le nekatere vrste hrane (bolj mastno, slano, sladko) kasneje pa cele prehrambne skupine. Zdrava hrana postopno pridobi osrednje mesto v posameznikovem življenju. Ortoreksija se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki so izpostavljeni tveganju, ki težijo k redu in popolnosti. Postanejo strogi tako do sebe kot drugih.

Ortoreksija, kot tudi druge bolezni hranjenja, poteka v dveh fazah. Prva faza se imenuje »medeni tedni« saj se človek počuti bolje in samozavestneje ker ima občutek, da je storil nekaj koristnega. Druga faza pa nastopi, ko oseba izgubi nadzor in bolezen začne nadzorovati njo. Ta faza se imenuje dekompenzacija kjer zaradi odrekanja pride do podhranjenosti.

Vzporedno poteka tudi proces socialne izolacije, čustvenih moten in depresij.”

***************************************************++

na koncu si že itak ves prestradan…Big smile

Recimo mene zanima , čemu se ti Ozelot tako mučiš s temi zadevami , ki jih počneš …Smile
pa rečmo , da poješ tolko enih dodatkov , pa ne vem čega vsega …
Sej ne rabiš vsega tega …al ja?
Po drugi strani si pa že ves kilav ( kot opisuješ) po moje prav zaradi tega …dobro da telo to prenese ..te fuzije okusov …Big smileLOL

strelka2014-03-11 14:03:02

Lepo je če deliš