Reply To: dermatitis

#24510
strelka
Participant

ozelot wrote: Zadnje čase me pesti,..pa ne samo mene ampak kar veliko opažam na ljudeh kožne napake. Pri meni se pojavljajo razne pikice al lišajem podobne motnje na koži. Rdeče ki postanejo lahko kot les trde kožne tvorbice. Nekaj časa so potem povsem brez sledu izginejo in se spet pojavijo.. no to se mi ponavlja že kako leto. Zdej sem se pa naveličal in moram kaj ukrenit. Sicer to je v majhnih količinah ampak mene moti. Včasih me srbi za umret zato ne morem ignorirat.

sem se spomnila ovsena kaša …se uporablja proti dermatitisu ..
lahko se dela kopel …, ovseno kašo se zmelje …da se dobi prah ..magari mlinček za kavo ,
to se vsuje v kopel …
če pa ne kopel …pa lahko v toplo vodo, da se namoči (nastane taka mlečna voda) ..pa se potem delaš obkladke…
al pa naj bo bolj gosto pa si namaži na flekce…nekaj časa pusti …gor …zdaj ne vem obkladek lahko tud čez noč pa jutraj lepo speri z vodo ( skratka …saj 15 minut , saj se bo čutlo kako pojenjuje srbet , in se zmanjša rdečina)
je proti srbečici pomirja kožo …
v kozmetiki za masko pa pač ta prahec zmešajo z mlekom, se nanesejo na obraz in na obrazu naj bo cerka 10 minut ..to je pa tud za lepotoTongue
skratKa ovesThumbs Up ovsena kaša ..tud za jest je fajnWink ovseni kosmiči, za čiščenje od znotraj.
Za prebrati.
Čaj iz mlade ovsene slame, požete v času, ko oves
cveti, vsebuje veliko koristnih sestavin, ki so v pomoč pri živčni izčrpanosti,
nespečnosti, težavah s kožo …

Oves
so gojili že v bakreni dobi.

Oves
koristi pri čirih in tvorih, zavira rast bakterij in glivic.

Zbistri duha in
razum

Oves
(Avena sativa), ki so ga v Evropo prinesli iz Male Azije, so poleg pšenice in
rži gojili že v davnini. Kultivirali so ga Kelti in Germani, ki naj bi jim bil
kot kašnata jed celo glavna prehrana. Srednjeveški zdravniki so ga svetovali
pri prebavnih težavah, pri zagnojenih ranah in turih ter pri živčni
razdraženosti. Verjeli so, da oves človeku zbistri duha in razum. Srednjeveški
človek si je ovsene kopeli pripravljal pri putiki in ohromitvah.

Plodovi, zel in
slama

Ljudsko
zdravilstvo poleg zrelih ovsenih plodov, uporablja tudi nadzemne dele oz.
ovseno zel in ovseno slamo, ki ostane po mlatvi. Slama se obnese zlasti za
kopeli. Nekatere zeliščarske knjige pišejo, da je treba ovseno zelišče nabirati
s koreninami vred ob času cvetenja, druge omenjajo samo nabiranje nadzemnih
delov brez korenin. Oves vsebuje saponine, flavonoide, minerale, alkaloide,
steroide,
vitamine B1, B2, D, E, karoten, gluten,
škrob in maščobe.

Ovseni kosmiči
proti zaprtju

V
prehrani bolnikov igrajo ovseni kosmiči pomembno vlogo. Zaradi velike količine
esencialnih aminokislin in mineralov so ovseni kosmiči med najbolj
priporočljivimi viri prehranskih vlaknin in sodijo med najboljše dietne obroke.
Prehranske vlaknine, ki jih kosmiči vsebujejo, znižujejo vrednost holesterola v
krvi, najbrž tako, da ga v črevesu vežejo in mu preprečijo absorpcijo v kri.
Ugodno vplivajo tudi na razvoj bakterijske flore v širokem črevesu in s tem
preprečijo zaprtje, kar je zelo pomembno pri starejših bolnikih in pri
nosečnicah. Nekateri menijo, da naj bi redno uživanje ovsenih kosmičev varovalo
tudi pred nastankom raka na širokem črevesu. Oves,
pripravljen v najrazličnejših oblikah,
izjemno koristi rekonvalescentom, ki so bili operirani na želodcu ali črevesju.
Dietne jedi iz ovsa priporočajo še pri zdravljenju želodčnih čirov, pri vnetju
želodčne sluznice, kroničnega zaprtja ali tudi kronične driske, boleznih
žolčnika, ledvičnih in boleznih krvnega obtoka, pri revmi …

Cvetoče zelišče
pri odvajanju od kajenja
Čaj ali tinktura iz zelenega cvetočega zelišča
deluje pomirjajoče
, zato ju ljudsko zdravilstvo uporablja pri zdravljenju
duševne preobremenjenosti, duševne in telesne izčrpanosti in nespečnosti.
Pripravki iz zelenega ovsa naj bi se obnesli tudi pri slabem srcu in krvnem
obtoku, pri kožnih težavah in seksualnih motnjah. Dr. Katja Galle-Toplak v
Zdravilnih rastlinah na Slovenskem omenja, da naj bi izvleček iz sveže rastline
pomagal tudi pri odvajanju od kajenja in celo pri odvajanju od opija ter
morfija. Čaj iz ovsa si pripravimo kot poparek: dve do tri žličke suhega
zelišča poparimo s skodelico vode, pustimo stati petnajst minut, nato odcedimo.
Popijemo dve do tri skodelice čaja na dan, lahko pa ga uporabimo tudi za
spiranje kožnih ekcemov in kožnih obolenj, ki jih povzročajo glivice.

Kopeli z ovseno
slamo

Redne
kopeli z dodatkom ovsene slame koristijo pri pretegnjenih mišicah, ohromelosti,
luskavici, ledvičnih in jetrnih boleznih, protinu. Z ovsenimi kopelmi pospešujemo
kožno presnovo in prekrvitev pri revmi, kroničnih ekcemih, nevralgijah in pri
slabi prekrvitvi udov. Sedežne kopeli z ovseno slamo blažijo težave v trebuhu
pri ženskah, črevesne krče in bolezni mehurja. Kako pa si pripravimo te
dobrodejne kopeli? Dr. Katja Galle Toplak v prej omenjeni knjigi priporoča, da
si najprej pripravimo poparek iz petsto gramov zrezane ovsene slame ali posušene zeli in dveh litrov vrele vode. Tekočino pustimo stati pol ure, po tem času pa jo dodamo kopeli.

Nisem nič reducirala …..in je mal več info kot izključno koža.

strelka2014-06-07 12:05:14

Lepo je če deliš