Reply To: Človekov duhovni napuh

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Človekov duhovni napuh Reply To: Človekov duhovni napuh

#18484
ozelot
Participant

tadej pretner wrote:

Pa menda ne verjameš v žrtve tudi ti? Da je nekdo žrtev nezavednih mehanizmov? Najlažje je reč slaba karma ali pa kaj podobnega.

A seveda. Cela družba je v identiteti žrtve. V identiteti žrtve si takoj, ko misliš, da so okoliščine pač takšne kot so, ko obstaja cel kup stvari, ki jih “moraš” narediti, čeprav ti niso všeč … Kolektivno imamo Slovenci nekatere specifike (smo delovni a samozatajni, (pre)pogostokrat se prilagajamo drugim, smo z malim zadovoljni – to so recimo tudi poteze identitete žrtve, ki jih klasična psihologija imenuje hlapčevski sindrom).

ozelot wrote:

Lahko rečeš OK nisem se zavedal kaj in kako počnem, to je že sprejemljivo. Če se ne zavedaš svoje svobodne volje še ne pomeni da je nimaš.

Kaj bi mi rad sedaj obesil, trditev, da svobodne volje ni? Tega nisem nikjer napisal. A če te furajo nezavedni mehanizmi mimo zavedne volje, valjda ne moreš govoriti da odločaš po svobodni volji.
Če se zdaj vrnemo na uno posiljeno punco – s specifično energijo, ujeto v sebi je pritegnila dogodek, ki jo je stal življenja.
Si je tega dogodka želela? Ga je zavestno izbrala?
Ali pa tvoj primer – si zavestno, na osnovi svobodne volje izbral napad medveda?
Seveda ne.
Le o kakšni svobodni volji torej govoriš?

Človek ima svobodno voljo da odloči o tem kako bo dojemal svet, realnost, okoliščine,…bla bla. Jaz sem bil kritičen, sem obsojal in posledično živel v strahu. Le kaj drugega bi me lahko doletelo kot me je? Nje nisem poznal zato ne morem soditi. Mogoče si je res zadala tako poslanstvo kar je tudi neka oblika svobodne volje po mojem mišljenju ali pa je bila tudi ona negativno nastrojena proti svetu in je živela v strahu. Vem pa da se človek lahko kadarkoli svobodno odloči da bo življenje cenil, bil ponižen in spoštoval vse kar je. Posledično žel lepe stvari. To je point svobodne volje.

Lepo je če deliš

Vedno znova vse po starem