Reply To: Česa nas učijo naši otroci

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Česa nas učijo naši otroci Reply To: Česa nas učijo naši otroci

#2615
tadej pretner
Moderator

Selena wrote: Kot mati najstnika zadnje čase velikokrat razmišljam o tem, kako pravilno vzgajati svoje otroke. Danes nas z vseh koncev dobesedno bombardirajo s tem, kakšen mora biti otrok, kako se mora vesti, da je “normalen”. Za vsako odstopanje od normalnega vedenja pa se krivi starše oz. njihovo vzgojo.

Sama se že nekaj časa zanimam za duhovnost in me ta pristop po eni strani moti, po drugi pa mi kljub temu pride do živega. Kljub vsemu pa menim, da nam otroci nastavljajo ogledalo in da težave, s katerimi se spopadajo, nakazujejo na nekaj, česar nismo starši razrešili. Dejansko je torej res, da so starši krivi za težave svojih otrok, vendar ne na tak način, kakršen je sprejet v naši družbi. Zato tudi kaznovanje, grajanje ipd. vzgojne metode nimajo nekega večjega vpliva. Poleg tega pa na ta način tudi otroku dajemo vedeti, da ni v redu, da ga ne sprejemamo, kar njegovo stisko lahko še poglobi.

Zanimajo me vaši predlogi, kako otroku oz. najstniku, ki se znajde v neki stiski oz. težavah, starši lahko pomagamo.

Dobro je vedeti, da je “količina” težav v najstniških letih in odraslosti premo sorazmerna s tem, kolikokrat je otrok do sedmega leta starosti (nekateri menijo do dvanajstega), zadržal svoja čustva, ne glede na to, za kakšna čustva gre in ne glede na to, ali jih ni pokazal zato, ker je mislil, da jih ne sme, ker se jih je bal pokazati, ker je želel delovati odraslo … To seveda pomeni, da delajo načeloma dolgoročno škodo tudi prepovedi, kazni … Veliko bolj se obnese, spodbujanje, to, da ob nečem dobrim, kar otrok naredi, pokažeš iskreno veselje, da razumeš, da otrok kdaj kaj zamoči in zoprne situacije ne poglabljaš, ampak mu daš vedeti, da ni bilo v redu, a potem pogovor usmerina to, kaj bi bilo boljše …š

Lepo je če deliš