Reply To: Bezeg in akacija
Forum Duhovnost › Forumi › Zdrava prehrana › Bezeg in akacija › Reply To: Bezeg in akacija
Imam pa še en recept ..če ne za letos pa je lahko za drugo leto…
7. Bezgovo jabolčna marmelada
Sestavine:
1 kg
zrelih bezgovih jagod
1,5 do 2 kg
jabolk
50 do 100 dag sladkorja
sok 1 do 2 limon, približno 1
dl soka
cimetova skorjica
Oprane bezgove jagode (obvezno odstranimo morebitne zelene, ker so strupene)
zalijemo s pol litra vode in zavremo. Pustimo rahlo vreti 15 minut.
Sok precedimo skozi navadno žično cedilo primerne gostote. Goščo vrnemo v
lonec, dolijemo približno 3 dl
vode in postopek ponovimo. Precejen sok prilijemo k prvemu, goščo zavržemo.
Medtem, ko se sok kuha, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča ter jih narežemo
na koščke. Te stresemo v bezgov sok, dodamo cimetovo skorjico, kuhamo, da se
koščki zmehčajo. Lahko zmeljemo s paličnim mešalnikom (v tem primeru bo
marmelada gladka, prej seveda odstranimo cimetovo skorjico!) ali le stlačimo s
tlačilko za krompir (v marmeladi bodo različno veliki koščki jabolk, skorjica
lahko ostane v marmeladi). Dodamo limonin sok.
Kuhamo in mešamo, da del tekočine izpari. Dodamo sladkor in ponovno zavremo.
Kuhamo tako dolgo, da želirni preizkus pokaže primerno gostoto. Lahko pa dodamo
še malo želina, ki postopek pospeši.
Polnimo v čiste kozarce in zapremo s pokrovčki.