Reply To: bakrena posoda

#10033
strelka
Participant

Meni je pa baker všečSmile.

Sicer ne za jestLOL.
Sem pa tole prebrala o bakru …sicer to tistem , ki ga dobimo v hrani iz hrane …

BAKER

Iz knjige “Hrana, čudežno zdravilo”: Ostrige, jastog, orehi, semena, zelene olive in pšenični otrobi kot analgetiki? Morda. Tako kažejo novejše raziskave na U. S. Department of Agriculture. Ta hrana je namreč bogata z bakrom, elementom, za katerega se zdi, da pomaga varovati pred običajnimi bolečinami, ki jih ponavadi blažimo z analgetiki. Takšno je odkritje dr. Jamesa G. Penlanda, psihologa na U. S. Department of Agriculture. To je odkril med analizo raziskav na moških in ženskah, ki so v posebnem bolniškem oddelku jedli hrano z malo minerali. Ugotovil je, da so dvakrat bolj segali po analgetikih takrat, ko jim je primanjkovalo bakra, kot pa takrat, ko so imeli bakra dovolj. Zahtevali so analgetike, ki so v prosti prodaji, npr. aspirin, da bi blažili bolečine, povzročene s pomanjkanjem bakra. Mednje spada tudi glavobol. Dr Penland meni, da lahko pomanjkanje bakra vpliva na delovanje možganskih celic in/ali na krčenje sten krvnih žil. Zaradi tega se pojavljajo bolečine in glavoboli.

· Baker učinkuje na različnih področjih: kot sestavina encima ceruloplasmina izloča iz hrane železo in ga uporablja za nastajanje krvi

· podpira presnovo beljakovin

· pomaga pri obnovi živcev

· podpira izmenjavo kožnih in lasnih barvil

· baker sodeluje pri gradnji kondroitinsulfata , temeljnega kostnega tkiva (pomembno hranilo v primerih artroze in revme)

· baker igra pomembno vlogo pri preprečevanju poapnenja žil (ateroskleroza)

· premalo bakra in preveč cinka, pa tudi preveč bakra in preveč kislin v hrani pospešuje nastajanje holesterolnih oblog v ožilju

· kadar smo prehlajeni, imamo gripo ali drugo okužbo, telo porabi veliko vitamina C, in takrat je mogoče, da se tudi količina bakra zaskrbljujoče zmanjša. Vitamin C namreč podpira resorbcijo bakra. Primer: nahod sam po sebi ni tako hudo obolenje, vandar pa se večina v času in takoj po bolezni počuti zelo utrujeno, mlahavo. Kaj se je zgodilo? V telesu se jim je porabila zaloga C vitamina, zato telesu primanjkuje tudi bakra, ki je potreben za tvorbo rdečih krvnih telesc (dobra kri) in presnovo beljakovin. To je razlog več, da moramo uživati zelo veliko C vitamina, še posebej v času različnih bolezni.

Bakra potrebujemo 2-3 mg dnevno. Pri otrocih baker skrbi, da rastejo kosti brez zapletov, pri odraslih pa zavira prezgodnjo osteoporozo in preprečuje bledico (brezbarvnost kože).

strelka2011-05-23 20:34:36

Lepo je če deliš