Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Avtentičnost biblijskih zgodb Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

#27467
glas
Participant

v tem članku zgoraj je pisano tudi naslednje..

… ”križarski vitezi templjarji, goreči bojevniki za odrešitev Svete dežele oziroma jeruzalemskega Božjega groba izpod islama, vročekrvni in kdaj krvoločni redovniki, ki so si znali kakšno versko resnico razlagati tudi po svoje. Božja mati jih je zanimala tudi kot ženska. »Izbrana med ženami«, kakor je bilo zapisano v Svetem pismu Nove zaveze: s temi besedami je bila njena vloga v krščanskem misteriju po njihovem preskromno označena. Zato so templjarski teologi za časa križarskih vojn v 12. in 13. stoletju povezali kult Kristusove matere s kultom mater boginj, znanih iz večbožnih verovanj Levanta, skupno imenovanih tudi Črna devica: s staroegipčansko Izido, z maloazijsko Kibelo in starogrško Artemido oziroma rimsko Diano. Kult Marije iz Nazareta so preželi še z antičnim kultom Sofije. Dobesedno ta starogrška beseda pomeni izkušnjo in modrost. V gnostičnem smislu pa je Sofija »duhovno bitje« in »stvarnica sveta« ter po­osebitev modrosti in svetovne duše. Njena vzdevka sta bila tudi Devica svetlobe in Črna mati. Prednica Sofije je bila Izida. V staroegipčanskem panteonu je predstavljala boginjo mater, boginjo žensk in rojevanja. V sijajnem faraonskem kiparstvu, ki je uporabljalo v glavnem temne kamnine, je upodobljena kot ženska, ki pogosto drži v naročju svojega božjega sina Horusa in ga doji. Nekateri njeni kipi iz 2. tisočletja pred našim štet­jem so presenetljivo podobni soham Črnih Marij, ki jih gledamo v naših cerkvah. Enaka vladarska drža z božjim otrokom v levi roki, enaka črna barva obraza in rok, tista ista barva, ki še v sodobni civilizaciji, resda površinsko, odraža resnost in dostojanstvo, ne le v religijskem verovanju. Še v rimski državi so Izido častili kot boginjo neba. Njeno skrivnostno bistvo označuje – povzeto po Leksikonu mitologije Gerharda J. Bellingerja – napis na podnožju njenega kipa v Saisu: »Jaz sem vse, kar je bilo, kar je in kar bo … noben smrtnik ni nikoli izvedel, kaj se skriva pod mojo tančico.«

Nekako vsekakor meni diši po temu, da so s črno Marijo poskusili dodati ta manjkajoči vidik Boginje v krščanstvu, o čemer smo se pogovarjali že eni drugi temi..
Zgoraj v tekstu je omenjenih že mnogo božanstev, na katere spominja črna Marija, čeprav moja prva misel je bila na eno drugo boginjo, ki zgoraj sicer ni omenjena in to je: Kali (hindujska boginja, mati in zaščitnica, ki pooseblja življenjsko energijo..)

opis kali je pa dejansko tudi to..

”Je žena Šive, s katerim tvorita celoto obstoja – Šiva predstavlja statično Univerzalno Zavest, Kali pa dejavno kreativno silo. Človeške glave na ogrlici predstavljajo črke sanskritske abecede, kajti Kali je predvsem tantrična boginja, v tantri pa so sveti zlogi pomembne sestavine manter.”

po moje so različni umetniki po vsem svetu zaradi manjkajočega vidika Boginje v krščanstvu, začeli tako prikrito to ponazarjati v kipih, ki so jih ustvarjali in jo tako ”dodajati” v krščanstvo..
Zdaj če je bilo to tudi individualno podprto iz strani lokalnih duhovnikov, ali templarjev ali protestantov.. ne vem, vseeno se mi zdi čudno, da bi nek kipar po naročilu, da ustvari kip Marije, naredil pač črnega in meni nič, tebi nič, bi mu to šlo skozi, brez da bi dobil reklamacijo od naročnika..

Večina duhovnikov danes verjetno res sploh ne ve kaj to pomeni, tisti ki pa ugotovijo, pa najverjetneje takoj začnejo to zanikati, saj jim to nato ogrozi sliko ”starca z sivo brado na prestolu s svojim sina na desnici”..

Lepo je če deliš

“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”