Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Avtentičnost biblijskih zgodb Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

#20971
tadej pretner
Moderator

Robert Zupančič wrote:

Drugi faktor je morebitna entiteta, ki se je prisesala na enega od dojenčkov. Entitete so strašno zanimivo in široko področje. Evo en od možnih scenarijev povezanih z entitetami, ki bi lahko vodili v to, da je eden od dvojčkov “hudoben” drugi pa ne:

– Mati dvojčkov je recimo že enkrat prej splavila. Ob splavu lahko ostane na naši ravni astralni fragment zarodka (entiteta), z določenimi posebnostimi. Entiteta ima lahko naboj jeze, ker ne razume dejanja matere. Prisesa se najprej nanjo, kasneje pa na naslednji embrio, ali v tem primeru enega od njih (dvojčka).

Potem vpliva na čustvovanje otroka prek izražanja jeze, zabeleženi pa so tudi spomini otroka na traumo splava, čeprav je jasno, da ne more biti njegova, ampak gre za traumo prisesane entitete,

Hm, kako pa potem v duhu tega razložiti Kajnov sindrom, ki je ubil lastnega brata Abela? Tam bi težko govorili o kakšnih splavih in s tem povezanih “prisesanih entitetah”… V tem primeru je Biblija precej jasna, ko pravi: “G<span =”nd2”>OSPOD</span> je rekel Kajnu: »Zakaj se jeziš in zakaj ti je upadel obraz?” (Gen. 4:6).<!–>

Stari, nisem pravi naslov za kakršnekoli biblijske razlage, saj je nisem nikoli prebral. Ne vidim pa tudi smisla v teh zgodnjih biblijskih zgodbah iskati simbolične sporočilnosti glede “naše” teme. Sporočilnost te faze biblije je itak problematična. Evo, takoj ti lahko navržem kakšno zoprno vprašanje:

– Če sta bila Adam in Eva prva človeka in sta imela dva sinova, od katerih je eden ubil drugega, kako se je potem človeštvo sploh razđirilo po celi plavi kugli?

– Če sta imela Adam in Eva več otrok, se je lahko razširilo le tako, da so se ženili med sabo. Je torej eno od sporočil svetega pisma to, da je ql, če se ženijo najožji sorodniki?

– Adam in Eva, ki predstavljata v bibliji začetek človeštva, sta bila bela.. Kako je iz njiju po svetu ratalo toliko različnih ras, recimo črnci, rumenokožci …?

– itd

Lepo je če deliš