Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Avtentičnost biblijskih zgodb Reply To: Avtentičnost biblijskih zgodb

#20976
Robert Zupančič
Participant

glas wrote:
Na tale post pa lahko rečem le.. :

” Oooo moj booog!”

Robert eno je da Adama in Eve v dobesedni obliki kot je navedeno v tej zgodbi ni bilo!!

Drugo, sveto pismo lahko nosi mnogo sporočil, če ga znaš prebirati, je namreč zakodirano večplastno pisanje + da je notri seveda vmešana iluminatska koda, greha/kazni/trplenja.. Najprej moraš znati vse te inkodirane črne kode prečistit (lahko rečeš tuidi satanske kode) .. če ne prečistit pa še bolje da znaš pogledat skozi njih..

Nato pa moraš sporočila se naučiti brati po ravneh ali plasteh.. Sveto pismo lahko prebiraš skozi različna stanja zavesti in vedno je sporočilo, ki ga dobivaš drugačno..

Da pa bi neko razvito bitje razumevalo, da gre sveto pismo brati (in razumevati) dobesedno, pa mi je milo rečeno smešno..

Iluminatska koda… Jeah… Teorije zarote na vsakem koraku, kaj? Kadarkoli nemočen mali človek trči ob oviro, ki ji ni kos ali si je ne zna razložiti, skuje teorije zarote, ki mu omogočajo preživeti njegov mentalni “blackout”. Oprosti, ampak teorije zarote so veliko manj verjetne, kot je verjetno, da morda Biblija navaja stvari, ki jih je RES brati DOBESEDNO. Naj navedem nekaj primerov:

”Jezus, je bil, ko je začel učiti, blizu tridesetih let, sin.. Davidov… Abrahamov… Adamov.“ (Luka 3:23-38). Tukaj Biblija, podobno kot na stotinah delih, navaja KRONOLOŠKE, RODBINSKE vezi. Kralj David in Abraham sta bila znani zgodovinski osebi. Je zato logično sklepati, da tako ni tudi v primeru Adama?

”Adam je živel sto trideset let in je dobil sina po svoji sličnosti in podobi ter ga imenoval Seta.“ (Gen. 5:3). Po tvoje to očitno pomeni, da je Set imel za očete vse tedanje moške, ki so živeli na zemlji, obenem pa so vsi takratni moški pri 130-ih dobili sinove. Tako se to namreč bere po tvoji interpretaciji, da v Bibliji prvi človeški par ni DOBESEDEN, ampak očitno predstavlja VSE ljudi, kajne?

Pa mi prosim povej svojo telo nastanka človeka? So ga pripeljali v epruveti vesoljci, kot to razlagajo Raeljanci? OK, četudi je temu tako, je šlo še vedno najverjetneje za EN PAR, ne kar celo kolonijo ljudi. Vesoljske ladje bi verjetno težko prevažale po vesolju cele trume nekakšnih Homo Sapiensov, ki bi jih potem “odvrgli” na zemljo kot nekakšen eksperiment. Kot rečeno, dopuščam tudi takšno možnost, da nas torej ni ustvaril nikakršen “bog”, ampak “božanski” vesoljci, ki so nas sem prinesli v epruveti, vendar pa tudi zgodovina dokazuje, da je šlo za EVOLUCIJO in da v začetku očitno ni bilo 7 milijard ljudi, kot jih je danes, saj so se od takrat do danes NAMNOŽILI v tolikšno število. Ne vem, kako je potem tako neverjetno verjeti, da je bil pač nekoč, v začetku, na zemlji res samo EN PAR, ki pa se je celo slučajno imenoval Adam in Eva? Saj so tudi prvi klonirani ovci, ki se je skotila leta 1996, DALI IME Dolly, prvemu kloniranemu človeku iz leta 2002 (čeprav ni dokazov, da se je to res zgodilo), pa je bilo celo ime EVA. Kaj torej tu ni jasno? Verjemi, da je resnica ponavadi veliko preprostejša, kot želi verjeti človeški um, ki se raje utaplja v teorijah zarote, ker so bolj “sofisticirane” in tako videti kao bolj verodostojne, v resnici pa so bolj kot ne navaden “bullsh*t”. V teh teorijah zarote je namreč največkrat več lukenj kot v Gauda siru… Veš, kaj so teorije zarote? Verski “porfelj” za postmodernega človeka, nič drugega. Nič več od srednjeveškega peklenskega ognja, ki požira in kaznuje neposlušne ljudi!

In sedaj še eno izzivalno vprašanje zate: če trdiš, da je bil Adam le prispodoba, kaj pa potem rečeš za zadnjega Adama, Jezusa? Je bil tudi ta prispodoba? Biblija namreč pravi: ”Tako je tudi pisano: ’Postal je prvi človek Adam duša živa‘. Zadnji Adam je postal duh oživljajoč. Prvi človek je iz zemlje, prstén, drugi človek je iz nebes.“ (1. Kor. 15: 45,47). Če torej trdiš, da je bil Adam samo prispodoba, potem je tudi Jezus po tej logiki samo prispodoba… Takšnega razmišljanja seveda ne moremo jemati resno, razen, če seveda bolj verjamemo v pravljice, eee, teorije zarote o Iluminatih itd.! Pa da ne bo pomote: Iluminati so vsekakor obstajajo oz. so obstajali, kar pa ne pomeni tudi za vse neverjetno zgodbe in teorije zarote, ki se jim pripisujejo…

Wikipedija na primer o tem ponuja precej URAVNOVEŠENO mnenje, ko pravi: “Iluminati so domnevna tajna družba, ki se ji pripisuje, da bodisi neposredno, bodisi podtalno obvladuje svet visoke politike, bančništva, industrije zabave in seksa ter množičnih občil, poleg tega pa naj bi imela v lasti velik del strateških surovin in najbolj donosnih vej gospodarstva (kot so računalniška, farmacevtska, letalska in orožarska industrija). V zgodovinskem pomenu se izraz nanaša na bavarske iluminate, resnično tajno družbo, ki jo je leta 1776 ustanovil Adam Weishaupt in je v desetih letih svojega obstoja pritegnila mnoge intelektualce ter razsvetljenske politike, nazadnje pa zaradi notranjih sporov razpadla in bila leta 1785 tudi prisilno ukinjena z odlokom Karla Theodora, ki je prepovedal vse tajne družbe. Iluminati se pogosto pojavljajo v sodobnem filmu in književnosti, vendar so njihove upodobitve več ali manj plod domišljije avtorjev. Eno znanih del, kjer iluminati igrajo ključno vlogo, je knjiga Dana Browna Angeli in demoni.”

In, če se za trenutek ponovno vrnem na Jezusa: kako je ON gledal na to biblijsko poročilo o nastanku človeka iz Geneze? ” (Jezus) jim reče: Ali niste brali (v Genezi), da ju (Adama in Evo) je Stvarnik od začetka ustvaril kot moža in ženo in je rekel: ’Zaradi tega zapusti človek očeta in mater in se pridruži ženi svoji, in ta dva bosta eno meso‘.“ (Mt. 19:4,5) Kaže, da je Jezus verjel, da je to besedilo TOČNO in PRISTNO, brez inkomponiranih iluminatskih kod itd. In, ko ravno omenjaš iluminatske kode, ki naj bi bile vkomponirane v Biblijo… Še enkrat si preberi nekaj dejstev o Iluminatih, predvsem pa o tem, kdaj so delovali: v 18. stoletju, Biblija pa je bila spisana v prvem stoletju (zaključil jo je apostol Janez z apokaliptičnimi videnji v Razodetju na grškem otoku Patmosu)! Nikakršnih dokazov ni, da bi se biblijski teksti v 18. ali 19. stoletju kaj spreminjali ali bili drugačni od tistih, ki so bili na voljo pred tem obdobjem.

Prav tako naj bo jasno, da se je Biblija PREPISOVALA in to v izjemnem številu izvodov, prepisi pa so bili do črke točni, saj so imeli mnogi kralji za nalogo prepisati Biblijo do vejice natančno. To potrjuje tudi znanost:
”Pri številnih starih rokopisih, ki potrjujejo izvirnik in če zraven upoštevamo še leta, ki minejo od izvirnika do potrjujočega rokopisa, ima Biblija pred drugimi klasičnimi spisi [Homer, Platon in drugi] odločilno prednost. . . . Vseh takšnih klasičnih rokopisov je v primerjavi z biblijskimi le za peščico. Nobena stara knjiga ni tako dobro potrjena kot Biblija.“ (P. Marion Simms, The Bible From the Beginning, New York 1929, str. 74, 76)

V uvodu svojega dela The Chester Beatty Biblical Papyri, objavljenega v sedmih zvezkih, je Sir Frederic Kenyon napisal: ”Prvi in najpomembnejši zaključek, ki izhaja iz raziskovanja (papirusov), nas nadvse zadovolji, ker potrjuje osnovno jasnost prvotnega besedila. Nobene očitne ali bistvene spremembe ni opaziti niti v Stari niti v Novi zavezi. Nič pomembnega ni izpuščeno ali dodano in nobenih sprememb ni, ki bi vplivale na osnovna dejstva ali osnovne nauke. Spremembe besedila vplivajo na manj pomembne stvari, na primer na vrstni red besed ali natančno uporabo besed… Toda njihova bistvena pomembnost je, da z dokazi iz zgodnjih obdobij, ki do sedaj niso bili dostopni, potrjujejo neokrnjenost besedila, s katerim razpolagamo.“ (London 1933, str. 15). Jasno, da so mnogi novodobni prevodi Biblije (še posebej tisti, ki so pod vtisom različnih verskih sekt) parafrizirali določene dele in si vzeli pravico spreminjati prvoten pomen in so zaradi osebnih prepričanj nekoliko obarvali prevode po svoje, vendar pa se tudi to da hitro prepoznati s primerjanjem različnih prevodov.

ROBERT ZUPANČIČ

Robert Zupančič2013-08-04 09:22:50

Lepo je če deliš