Reply To: Alternativni viri energije

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori Alternativni viri energije Reply To: Alternativni viri energije

#25559
strelka
Participant

Novi material pri pretvarjanju svetlobe v energijo dvakrat učinkovitejši od solarnih plošč

Sončna svetloba je vir energije, ki jo človek sicer uspešno izkorišča, a so izkoristki zaenkrat dokaj majhni. To pa bi se lahko kmalu spremenilo. Raziskave novega materiala, ki pretvarja sončno svetlobo v paro z 85-odstotno uspešnostjo, že potekajo.

Foto: newsoffice.mit.edu

Foto: newsoffice.mit.edu

Ekipa z MIT, ki jo je vodil Hadi Ghasemi, je ustvarila material, sestavljen iz dveh plasti; spodnje, karbonske pene, in zgornje, koščkov grafita. Da učinkovito deluje, mora biti pod njim voda. Sončni žarki segrejejo grafit, kar povzroči razliko v pritisku, ki povleče vodo skozi karbonsko peno na površje, kjer izhlapi in se spremeni v paro. Pena je izolator, ki preprečuje segrevanje vode pod površjem, kar zagotavlja visoki izkoristek energije.

S 85-odstotno stopnjo pretvarjanja svetlobe v paro je novi material približno dvakrat bolj učinkovit kot večina solarnih plošč, ki prav tako služijo pridobivanju energije iz sončne svetlobe. Solarne plošče prav tako ne delujejo ob oblačnem vremenu, medtem ko je produkt Ghasemijeve ekipe učinkovit tudi, ko svetloba ni tako močna.

Martina Drobne

Lepo je če deliš