Reply To: Ali misliš, da si šef svojega življenja?

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Ali misliš, da si šef svojega življenja? Reply To: Ali misliš, da si šef svojega življenja?

#21267
tadej pretner
Moderator

ozelot wrote: Se bojim da vedva ne ločita med ponižnostjo in ponižanostjo.

Še dobro da si ti tu, da nama ima kdo razložiti.

Smo že imeli temo o ponižnosti http://www.tadej-pretner.com/webwiz/forum_posts.asp?TID=238

Moj prvi komentar v temi iz linka, za katerem še danes stojim, je tale:

Pomen pojma identiteta žrtve je nekoliko širši. Gre za to, da ima človek v identiteti žrtve občutek, da so zunanji činitelji (sistem, država, družba, neka oseba …) premočni, da bi lahko glede svojega položaja karkoli spremenil.

Sicer nisem raziskoval iz kje izhaja beseda ponižnost, a sem prepričan da iz sistemov, ki ločujejo boga od človeka. In potem sledi – če boš ponižen, bo že bog (pisano z malo – katerikoli bog pač) poskrbel zate. In pravila te igre so napisali ljudje na oblasti, zato, da bi imeli folk lažje pod nadzorom. Ustrezal je tudi starejšim generacijam, saj se niso zavedale dejstva, da so (lahko) sokreatorji svoje realnosti – tega preprosto ni dopuščala raven kolektivne zavesti.

Pojem ponižnosti doživljam tudi kot preživet pogled na svet in vesolje, v katerem smo nepomembni in minljivi (ali res verjameš, da je s smrtjo vsega konec?), pomembna pa je skromnost, poleg tega pa ne moreš dobiti ničesar brez odrekanja (vse to – identiteta žrtve). V resnici pa je ustroj vesolja takšen, da se lahko z lahkoto odrečemo odrekanju!!!!!!! Temelj vsega je praznina – vse izhaja iz nje. Ko se potopim v praznino, čutim popolnost, ničesar ne rabim, torej je kvaliteta praznine (in s tem Boga/boga) obilje, ne pa ponižnost, skromnost, pomanjkanje … In manifestacija obilja v materialnem je opus magnum, največ, kar lahko narediš (kje hudiča je tu , prostor za kakšno ponižnost). Ampak da se razumemo – ko govorim o obilju, ne govorim o materialnih dobrinah, čeprav od obilja niso ločene. Govorim o stvareh ki me izpolnjujejo. Materialne dobrine same po sebi nimajo te kvalitete, dobijo pa jo, če se lahko preko njih izrazim (če želim raziskovati globine oceanov, rabim vrhunsko opremo …).

Prepričanje, da si lahko duhoven le, če si v materialnem smislu skromen, je torej neumnost (kot sem omenil, je pomemben zgolj odnos do dobrin, v katerem niso same po sebi cilj, ampak sredstvo, preko ali s pomočjo katerega se izrazimo), stanje ponižnosti pa nenaravno in zgolj koncept pogojenega uma (ena polarna stran, druga pa je oholost; gre pa za različna pola iste energije). In oholosti ne premagaš s forsiranjem drugega pola, ampak tako, da obema polarnostima odvzameš energijo, kar te rukne v praznino in občutek integriranosti.

tadej pretner2013-09-18 22:50:03

Lepo je če deliš