Reply To: Ali misliš, da si šef svojega življenja?

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Ali misliš, da si šef svojega življenja? Reply To: Ali misliš, da si šef svojega življenja?

#23045
Robert Zupančič
Participant

ozelot wrote: Ti si bil v debati ko smo opravičevali zaračunavanje storitev povsem drugačnega mnenja. Rekel si da rabiš sredstva in imaš s življenjem stroške. To se je zdelo normalno a zdej pa kar naenkrat se skoraj nebi več spodobilo.

Res je, kar praviš: striktno sem zagovarjal plačilo za alternativno ZDRAVLJENJE oz. STORITVE, tukaj pa se mi vseeno zdi zadeva nekoliko drugačna, ali pa jo sam tako razumem. Če nekdo nekaj “kanalizira” bi naj bil (vsaj po moje) precej visoko razvita oseba, ki ni vezana na materialno. Jezus ni imel nobenih templjev, avtomobilov (čeprav jih takrat ni bilo, torej ni imel niti “flote” oslov”), pač pa je živel od GOSTOVANJA pri ljudeh, ne da bi jim karkoli zaračunaval. To je zame res “duhovni učitelj” v pravem pomenu besede, vse ostalo pa, če je odeto v materializem (prodaja knjig, CD-jev, predavanj itd.), je zame bolj POSEL kot neka iskrena duhovnost.

Naj ti vržem kost, ki jo boš težko zglodal: Jehovove priče ali Jehovci, kot jim rečejo po domače (bom tudi jaz uporabljal ta izraz). Gre za SVETOVNO organizacijo, v kateri je NEKAJ MILIJONOV članov, in delujejo na enak način, torej z NAJSODOBNEJŠIMI napravami, kot so tiskarne, prevozna sredstva (tovornjaki), upravo imajo sredi Brooklyna v New yorku, ogromno zgradb po vsem svetu, prostorov za shode itd. Skratka, takšna “mašinerija”, da ta tvoj “duhovni učitelj” izgleda pravi “revež v Tromostovja.” Do sem vse lepo in prav, kar pa resnično preseneča oz. celo naravnost šokira pa je, da za vso to “mašinerijo”, ki obstoji že cca. 100 let (!!!) NI NOBENEGA (vnaprej določenega) PLAČEVANJA. ČISTO VSE je na PROSTOVOLJNI OSNOVI: nobenih članarin članom, nobenega plačila nikomur, VSI delajo povsem PROSTOVOLJNO – tudi t.i. starešine in celo upravni odbor v ZDA dela PROSTOVOLJNO, VSE pa se financira IZKLJUČNO S PROSTOVOLJNIMI prispevki članov po vsem svetu. Tudi revije, ki jih Jehovci ponujajo od vrat do vrat, so BREZPLAČNE, prav tako njihovo delo, ki ga opravljajo. VSE PROSTOVOLJNO. Temu rečejo TEOKRACIJA oz. vladavina boga, in če kdo želi dober model za svet brez korupcije in neenakosti, je to morda res ODLIČEN zgled. Celo novo, zelo sodobno spletno stran so postavili, kjer lahko revije prebiraš v različnih formatih BREZPLAČNO (http://www.jw.org/sl/publikacije/revije/). Gre za res izjemen model, ki precej dobro, čeprav prilagojeno sodobnemu času, POSNEMA JEZUSOV način delovanja. Čeprav imajo Jehovci ogromno, vsaj po mojem mnenju, zgrešenih stališč in prepričanj, pa je njihov SISTEM res osupljiv in vreden vsega spoštovanja. Kolikor vem ni bilo pri njih NITI ENEGA finančnega škandala ali karkoli v zvezi z okoriščanjem v vsem času njihovega delovanja po vsem svetu!!! Imajo namreč precej rigorozen sistem notranjega nadzora (kar je po drugi strani nekaj, zaradi česar mnogi zapustijo njihove vrste – t.i. “odpadniki”), ki sproti čisti vse morebitne odklone od pravil igre. Brez milosti, brez sentimentalnosti so nekomu, ki je bil še včeraj “brat”, pripravljeni pokazati vrata ne glede “na barvo kože” ali status, ki ga ima v organizaciji. Clap

To je zame res pravi zgled DUHOVNEGA delovanja, ko pa sem zagovarjal plačilo, sem govoril o ALTERNATIVNEM ZDRAVLJENJU, torej STORITVAH, ne o duhovnosti. Jaz to ločim med seboj! Težko namreč sprejemam nekoga, ki ZARAČUNAVA neko kanaliziranje, se potem vozi z dragimi avtomobili, živi v templjih itd. Pri Jehovcih recimo je čisto drugače: imajo NAJSODOBNEJŠE tiskarne, sodobno opremljene stavbe itd., pa vendar BREZ ZARAČUNAVANJA, pa tudi morajo plačevati položnice itd. Tudi morajo živeti. Kolikor vem, delavci v njihovih središčih (tiskarnah itd.) delajo BREZPLAČNO, zato pa tam živijo in so preskrbljeni z vsem, hrano, stanovanjem, obleko itd., dobijo pa le SIMBOLIČNO ŽEPNINO. Res pravi duh, ko tole vidiš, ampak vseeno me pri njih zelo moti ENOUMJE in pa dejstvo, da živijo v “zlatih kletkah”, kar pomeni, da morajo biti tako rekoč 24/7 na voljo organizacijskim aktivnostim, brati SAMO njihovo literaturo, razmišljanje s svojo glavo pa je strogo prepovedano oz. nezaželjeno ter tudi kmalu “sankcionirano”… No, ampak pustimo zdaj način njihovega življenja, ker je poanta tukaj nekaj drugega: način delovanja in financiranja.

ROBERT ZUPANČIČ

Lepo je če deliš