Odgovori na: identiteta žrtve

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast identiteta žrtve Odgovori na: identiteta žrtve

#62785
tadej pretner
Moderator

V odnosih imamo dostkrat problem, da ne zmoremo ustvariti bližine z nekom. Iz literature vem, da ranljivost ustvarja bližino, torej če si dovolim biti ranljiva ob nekom, ga/jo s tem spustim bližje k sebi. Kako se v komunikaciji odpreti in biti ranljiv, a ne zdrsniti v “jamranje” in ostale lastnosti žrtve? Kje je meja? :)

Problem pristnosti je problem strukture čustvene identitete, oziroma “zapiranja” impulza, da izkusiš ugodje, v zgodnji fazi odraščanja (direktno in indirektno zrcaljenje). Bolj je čustvena identiteta zjebana, beč stvari imaš “v senci” in večjo potrebo imaš po tem, da jih ščitiš. Od tu tudi občutek/bojazen, da bi bili ranjeni, le bi se komu odprli. Druga stvar pa je ta, da nas zanimajo/privlačijo prav takpni ljudjem ki potem sprožijo aktivacijo tistega, kar je v senci.
Generalni napotek je procesiranje stvari, ki jih imamo v senci. Tako bo vedno manj stvari, za katere mislimo, da jih moramo ščititi, vedno bolj smo odprti in vedno manj ranljivi.
V procesu komunikacij pa ni pravila, saj lahko tvoje sence izverejo sila različne poti, kako bi se aktivirale; nekatere so altivnejše, nekatere bolj pasivne…

Lepo je če deliš