Odgovori na: identiteta žrtve

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast identiteta žrtve Odgovori na: identiteta žrtve

#62784
snowcat :)
Participant

Ukvarjam se z enim vprašanjem pa ga bom zastavila kar v tole temo. V odnosih imamo dostkrat problem, da ne zmoremo ustvariti bližine z nekom. Iz literature vem, da ranljivost ustvarja bližino, torej če si dovolim biti ranljiva ob nekom, ga/jo s tem spustim bližje k sebi. Kako se v komunikaciji odpreti in biti ranljiv, a ne zdrsniti v “jamranje” in ostale lastnosti žrtve? Kje je meja? :)

Lepo je če deliš

Jaz vidim iz vprašanja več področji:

1/ prebrala v knjigah – ok, knjige so dober vir informacije, ampak na koncu človek mora dati skozi osebno izkušnjo, ki je odločilna. Moja izkušnja je taka, da prvo imam izkušnjo in potem se pojavi vir informacije, ki to izkušnjo obravnava. Za informacije, kjer sem vzela prvo pot knjige in potem osebno izkušnjo – sem se full matrala s pričakovanji, ki naj bi se zgodile in se ne in ne, zgoditi. Tako, da če sem želela iti naprej sem morala nekako ,,pozabiti,, vse te informacije.

2/ položaj žrtve – kako veš, da si v položaju žrtve ??

3/ bližina – ranljlivost – že sama miselj, ponuja odgovor. Če jaz razmišljam, da bi se rada s kom sbližala in istočasno se zavedam, da me je strah, potem ni fora v človeku s katerim bi se rada sbližala, ampak v moje razumevanju moje lastne potrebe po sbližanju, torej pogojevanje.

4/ meja – iskanje meja je potreba človeka, ki bi rad nadzoroval situacijo. Torej navezuje na točko 3/.

5/ jamranje – to je zaciklanje. Stara rana, ki se vrača in vrača in vrača – tako kot je že Glas napisal. Človek je zavestno bitje in ima sposobnost opazovanja. Tako, da lahko opazi ponovitev, vzorec, patino. Kadar to opazi – ima možnost iskanja poti ven iz tega kroga. Na to pa obstaja ogromno tehnik – v glavnem opazovanje samega sebe in zavestno sproščanje. Osebno domnevam, da proces prisotnosti je še zmeraj the best of the best procesov. Za tiste, ki so boj aktivne narave – pa Osho aktivne meditacije (dinamična, kundalini, dihanje čaker, džiberiš)

V zaključku – moje opazovanje. Položaj žrtve je položaj, kjer oseba je večino časa usmerjena navzven (glej moj post s žogo 12.4.2017). Tako, da karkoli se odločiš, da obrneš pozornost na sebe – bo bomba :-)

snowcat

 

Lepo je če deliš