Odgovori na: Maji – koledar

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast Maji – koledar Odgovori na: Maji – koledar

#62671
tadej pretner
Moderator

Z mejnikom 21.12.2012 se je končala tudi stara oblika štetja ali bolje rečeno zaznavanja časa, saj linearni čas vedno bolj izgublja svoj prejšnji pomen, čeprav čas lahko sicer še vedno merimo z ”merilci časa”, ampak pomen “časa” se je spremenil za vedno. Ste se kdaj vprašali, zakaj imamo že nekaj časa občutek, da dan ni več dolg 24ur, ampak morda precej manj? Zakaj se konstantno potencira stanje, ko nikakor ne uspemo več opraviti naših dnevnih obveznosti? Se spominjate časa, ko ste bili še v šoli in so bile počitnice neskončno dolge, sedaj pa ne samo poletje, ampak tudi leto, kot da izgine. Čas se je pospeševal skupaj z dvigovanjem majevskih ciklov po piramidi in namen tega pospeševanja časa je vstop v brezčasje.

 

Občutek pospešenega časa imamo zato, ker imamo vzpostavljen odnos z več elementi pojavnega sveta kot kadarkoli v preteklosti. Naš um namreč začne percipirati čas takrat, ko ustvarimo nek odnos s katerim koli objektom pojavnega sveta, to pa niso le predmeti, ampak tudi novice, ideje, skrbi … Gre za globino identifikacije. Več elementov skušamo kontrolirati z umom, večji je feeling, da čas hiti.

 

Btw – koledar dolgega štetja je bil narejen v dvajsetiškem sistemu, obravnava pa neciklična obdobja, zato ni enostavno izračunati, kdaj se začne in kdaj konča. Da se je končal okoli 20.12.2012 je recimo interpretacija angleškega arheologa J.S.E. Thompsona, ki je splošno sprejeta, a ne nujno pravilna. Šved C.J.Calleman, ki velja za največjega živečega poznavalca majevskega koledarja npr. meni, da se je “četrti svet kreacije” iztekel že precej pred decembrom 2012.

Lepo je če deliš