Odgovori na: Trebušne zadeve (in ostalo …)

Forum Duhovnost Forumi Zdravje in alternativna medicina Trebušne zadeve (in ostalo …) Odgovori na: Trebušne zadeve (in ostalo …)

#62390
tadej pretner
Moderator

Zanima me, če je normalno, da pod pritiskom prstov na območju malo nad popkom občutim precej močno utripanje.

Možno, da maš premaknjen t-i- tan tien. Poskusi s temle:
To enosavno vajo izvajamo 5 – 10 minut pred spanjem. Izvajamo jo sede ali leže. Če jo izvajamo zvečer, je priporočljivo, da potem dejansko takoj zaspimo, da smo centrirani tudi med spanjem.
-Usmeri pozornost na zunanjo točko hare (tan tiena), ki se nahaja dva prsta pod popkom in s prstom to točko blago pritisnimo. Ko pritisneš s prstom na haro, lahko pride do ugodja, topline, nelagodja, bolečine … Najslabše je, če ne čutiš nič.
– Dihamo globoko skozi nos in začutimo, da je vsa energija v hari. Pozornost skušajmo zožiti le na to drobno točko.

Ko se zbudimo, ne vstanimo takoj, ampak si najprej pet minut vzemimo za centriranje hare. Da se v hari dejansko centriramo, je treba načeloma to vajo izvajati cca 3 mesece.

Iz hare izhaja tudi pogum – manj razmišljanja, več tišine, manj nekontroliranih trenutkov, ukoreninjenost, ozemljenost.

Dostikrat se mi pojavi tudi neko tiščanje nekje na območju, kjer tanko črevo preide v debelo. Pod pritiskom prstov se takrat tam začuti oz sliši neko klokotanje.
Močno klokotanje pa pogosto zaslišim oz. občutim tudi pri določenih položajih pri jogi. Niti ne vem, če gre za črevesje, želodec ali kaj tretjega.

Pred časom sem v eni skripti Kitajske tradicionalne medicine našel, da to klokotanje pomeni motnjo v delovanju vranice – to se potem seveda odraža tudi v prebavi. Poskusi s kakšno dieto za vranico.

Tudi sicer me večina obrokov napihne – še posebej v popoldanskem času in občutek je zelo neprijeten – ne gre za bolečine, ampak bolj za neko tiščanje oz. nelagodje.

Še en znak, da bi moral poiskati “pravo” hrano. Predlagam ti, da greš na ustrezen pregled v Studio Ank http://www.studioank.com/ Štrovsova Nada, ki izvaja preglede, ti bo dala seznam jedi, ki ti ustrezajo in tistih, ki ti ne. Predvsem pa se izogibaj:
– sadja na poln želodec
– kombincije ogljikovih hidratov in beljakovin

Zadnje čase sem pri sebi opazil še precejšen padec tolerance na alkohol in mraz.
Sem precej suhe postave, manjka mi gibanja, presedim večino delovnega in prostega časa, sem pa tudi precej občutljiv, morda tudi nervozen tip človeka. Nekdo pač, ki zelo rad premleva pretekle dogodke – tako dobre, kot slabe in nekdo, ki se zelo težko loti česar koli novega.
Je našteto lahko kakor koli povezano?
Morda se bo tole komu zdelo nekaj naključno nametanih simptomov, ampak če bi vse svoje tegobe detajlno opisal od začetka, do konca, bi stvar lahko napolnila kakšno knjižico :)

Seveda je povezano. Zagotovo si tudi pogostokrat laćen, smola pa je, da ne moreš akumulirati energije. Kakorkoli – težišče energije bi moral spraviti v področje trebuha, kjer ti jo manjka, so pa tam vitalni organi. Poleg tega nekatere pomembne telesne funkcije krmili šesta čakra, to krmiljenje pa je slabo, če je glava ves čas polna misli.
V knjižnici si sposodi mojo knjigo Integrirana osebnost in se loti programa, opisanega v praktičnem delu. V tem delu boš našel tudi prijeme (mudre) za korekcijo pretirane vate (energija, ki prevladuje pri tebi).

Lepo je če deliš